Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Hoe maken bijen honing? Hoeveel bijen zitten er in een bijenkast? Hoeveel bloemen zijn nodig voor 1 pot honing? Alles wat je al lang wilde weten over bijen komt hier aan bod. Bijen hebben het de laatste jaren moeilijk. Hoe meer je weet over bijen en ons milieu hoe beter je ze kan helpen. Welkom in de wonderlijke wereld van de honingbij! Staat jouw vraag er niet bij? Stel je vraag dan hieronder in "Plaats een reactie".
Annie Makkes
Door

Annie Makkes

op 18 Jun 2021

Op onze tuin heb ik gezien dat bijen de luizen aan het " melken " waren. Is dit een bekend gegeven ?

Marieke
Door

Marieke

op 02 Jun 2021

Hallo, ik heb een moestuinbak met o.a. een aantal aardbeienplantjes. Daar heb ik van dat groene tuingaas omheen gedaan. Maar nu vraag ik me af of de bijen (of andere insecten) hier nog wel doorheen komen om de plantjes te bevruchten? De mazen zijn iets kleiner dan een vierkante cm denk ik. Weet iemand dit? Groeten, Marieke

Ann
Door

Ann

op 31 Jul 2020

Ik heb in mijn tuin een klein soort bij/wesp die opgerolde blaadjes in een gaatje van mijn metalen tuinstoelen steekt. Hij kruipt er dan ook in. Er zijn zo al meerdere blaadjes in mijn stoel verdwenen. Wat is dat voor een bij/wesp? En wat is de bedoeling hiervan?

M. Goossens
Door

M. Goossens

op 29 May 2020

Vraagje er komen veel bijen naar mijn vijver om te drinken maar ook eten ze het mos van de lavastenen. Waarom?

nel
Door

nel

op 19 May 2020

We hebben in ons schuurtje een deur van gaas , nou zien we constant bijen naar binnen vliegen , maar er ook weer uit komen . We hebben al gekeken waar ze blijven , ze gaan in een kiertje op de grond naar binnen , maar je ziet of hoort verders niks . Maar ik wil ze weg hebben daar , wat moet ik doen .

Josette
Door

Josette

op 30 May 2020

Waarom laat je ze niet lekker zitten daar. Je hebt er toch geen last van?

Arual
Door

Arual

op 09 May 2020

In februari en april zaten er veel bijen op mijn blauwe druifjes (balkon op het zuide , 3 hoog, uitzicht op veel bomen en planten in tuinen). Heb ik campenula, rododendron en een bak met lampenpoetser planten, maar sinds half maart nul bijen of hommels. Hoe kan dit komen?

J.
Door

J.

op 30 May 2020

Hier hetzelfde. Bijenhotel waar dagenlang wel 40-50 bijen omheen zoemden en over 2-3 dagen verdwenen ze allemaal.Zelfs als ik nu 4km in het natuurgebied buiten het dorp (wat verder tussen veeteelt en akkerbouw ligt) loop zie ik niet meer dan 3-5 bijen.

Dennis
Door

Dennis

op 22 Dec 2019

goede-avond beste Bijenvrienden gisteren nacht moest ik nog laat mijn was ophangen op de zolder en terwijl ik daar mee bezig was komt er een bij aangevlogen ik ben nou 37 jaar maar zo exemplaar bij heb ik nog nooit gezien hij lijkt echt op niet een bij die wij hier in de tuin hebben hij circa 60 mm lang heeft hele mooie contouren is vel groen van kleur en heeft vel oranje ringen om ze lichaam de bij vloog een keer of 6 tegen de tl lamp aan en ja hoor weg was die hij is via de afzuiginstallatie onder de dakpannen gekropen ik heb de heledag gezocht naar zo exemplaar bij maar te vergeefs niks gevonden nou hoor ik hem lekker onder de dakpannen zoemen nou maak ik niet zo heel veel gebruik van de zolder dus laat hem maar zitten heb vandaag ook contact gehad met bijen specialisten maar ze konden me niet vertellen welk bijen exemplaar er zit helaas heb ik geen foto van de bij gemaakt na aanleiding dat ik volledig verbaast stond te kijken toen die hier naar binnen heen kwam mijn gevoel zegt dat het niet goed zit vanwege ik die bij nog nooit in me leven heb gezien en die goed bij elkaar passende kleuren ik hoop dat jullie mij wat informatie kan geven over dit bijzonder exemplaar bij wacht op u reactie met vriendelijke groetten DennisSchiphorst

Marijke
Door

Marijke

op 25 Jun 2019

Heb een vreemde ontdekking gedaan...we hebben 2 hommelnesten onder de overkaping..dus gezellig veel gezoem...nu heb ik 2 hommels bijna dood gevonden die op hun achterlijf onder de luizen of soort teken zaten..geel witte doorzichtige beestjes die duidelijk hun gastheer leegzogen...weet iemand wat dit is?

Daan
Door

Daan

op 21 Jun 2019

Beste, Ik zie een raar verschijnsel op een platzak van een elektriciteitshuisje tegenover mijn huis. De afgelopen weken zijn er geen bijen/wespen of i.d. te bekennen, behalve rond 21.15uur avonds. Dan komen ze massaal aanvliegen en zwermen ze rond dit plat dak, dit duurt tot een uurtje of 22.00. De rest van de dag hoor en zie ik er geen een, maar in de avond binnen een tijdsbestek van 1 uur komen ze iedere dag massaal naar dezelfde plek? Heeft u hier een verklaring voor? :) Grt. Daan

Esther Paans
Door

Esther Paans

op 01 Jun 2019

In onze coniveren zijn heel veel bijen iets aan het zoeken, weet u wat? Een soort plak of hars of zo?

Reactie plaatsen