Zelf zaadbommen maken, in 5 stappen
30 september 2016 

Zelf zaadbommen maken, in 5 stappen

Zaaien doe je toch in de lente? Dat kan, maar zaaien aan het einde van de zomer en in de herfst is een hele natuurlijke zaaiperiode. Planten zaaien zelf ook in deze periode hun zaadjes uit.

Zodra een bloem uitgebloeid is zal de plant zaadjes gaan vormen. Deze worden door wind, mensen of dieren verspreid. De zaden die in de herfst worden gezaaid gaan in rust en zullen pas gaan kiemen als de winter voorbij is. Verse zaden hebben een mechanisme dat ervoor zorgt dat de zaden pas na de winter zullen kiemen, ook al is de temperatuur nu goed. Pas na een periode van rust en kou zullen ze in de lente kiemen en uitgroeien tot prachtige bloemen.

Zaden die al gedroogd zijn hebben dit mechanisme niet meer en zullen wel direct kiemen, als de temperatuur nog hoog genoeg is. Wil je met zaadbommen aan de slag waarin gedroogde zaden verwerkt zijn, wacht dan tot het wat kouder begint te worden. Dan zullen de zaden pas in de lente gaan kiemen.

De beste zaden voor zaadbommen

Na de bloei maakt een plant zaden aan. Zaden van een eenjarige plant zullen direct bloemen vormen. Tweejarige planten zullen in het eerste jaar alleen blad vormen en het jaar erna pas bloemen geven.
De verse zaden die de plant aanmaakt na de bloei kun je gebruiken in je zaadbommen.

Je kunt ook gedroogde zaden kopen om in je zaadbommen te verwerken. Wacht dan alleen met het gooien van je bommen tot de temperatuur lager is. Als de temperatuur overdag al een tijdje onder de 10 graden blijft, is de kans klein dat de zaden nog gaan kiemen.

Natuurlijk kunt je tot laat in het seizoen kant en klare planten kopen die op het punt staan te bloeien, maar deze zijn vaak bespoten met gifstoffen. In plaats van bijen en vlinders te helpen met bloeiende planten doe je ze hier juist kwaad mee.

Door zaden te zaaien heb je dit probleem niet. Uiteraard moet je er dan wel voor zorgen dat je geen gif of kunstmest gebruikt in je tuin. Zelf zaadbommen maken is dus een hele goede manier om vlinders en bijen te helpen.

Zaden voor zaadbommen

Welke zaden gebruik je voor je zaadbommen?

Natuurlijk gebruik je zaden van bloemen waar bijen dol op zijn. En wil je het helemaal goed doen dan mix je zaden van planten die op verschillende momenten van het jaar bloeien.

Geschikte bloemen voor bijen zijn bijvoorbeeld:
• Zonnebloemen
• Goudsbloemen
• Klaprozen
• Groot kaasjeskruid
• Dille
• Boekweit
• Komkommerkruid
• Gele mosterd
• Juffertje in het groen
• Korenbloem
• Phacelia
• Koriander
• Veldsalie

Bloemenzaad voor blije bijen

Hoe maak je zaadbommen?

Zelf zaadbommen maken is een leuke bezigheid, zeker voor kinderen. Je helpt de bijen aan nectar en stuifmeel door bloeiende planten, struiken en bomen in je tuin of op het schoolplein te laten groeien. Zo is er altijd iets te eten voor de bijen, van het vroege voorjaar tot laat in de herfst.

Je kunt zelf zaden verzamelen van planten of je koopt kant en klare biologische zaden in het tuincentrum of online bij Vivara.nl.
Je kunt je zelfgemaakte zaadbommen ook cadeau doen. Verpak ze bijvoorbeeld in een eierdoos die je leuk versiert.

Dit heb je nodig om zaadbommen te maken:

•  potgrond
klompjesvormend kattegrit
• bloemenzaad
• Een emmer of bak om alles in te mengen
• Water
• Een eierdoos om je zaadbommen in te bewaren en mee te nemen

Zaadbommen

Maak je zaadbommen in 5 stappen:

Stap 1: Neem de bak of emmer en doe daar de potgrond, het kattegrid en de zaadjes in. Meng alles goed door elkaar. Gebruik hiervoor je handen of een grote lepel.

Stap 2: Nu ga je voorzichtig kleine beetjes water toevoegen, net zolang tot het mengsel kneedbaar wordt. Is het te droog dan zullen de bolletjes die je probeert te draaien uit elkaar vallen. Voeg je teveel water toe dan krijg je modder. Mocht je mengsel te nat worden dan kun je extra potgrond en kattegrid toevoegen.

Stap 3: Is je mengsel precies goed dan kun je bolletjes gaan draaien. Neem steeds een beetje van het mengsel in je handen en draai hier balletjes van ter grootte van een pingpongbal.

Stap 4: De zaadbommen die klaar zijn leg je in een eierdoos, zo kun je ze makkelijk meenemen. Het liefst zou je direct naar buiten gaan om te gooien, maar beter is het om ze een nachtje te laten drogen. Je kunt de gedroogde zaadbommen makkelijk een paar maanden bewaren op een koele plek.

Stap 5: Je bent klaar om de buurt te gaan opvrolijken met jouw fleurige zaadbommen. Neem de eierdoos mee en gooi de zaadbommen op plekken die wel wat kleur kunnen gebruiken. Dit kan een braakliggend stuk grond zijn, bijvoorbeeld bij een bouwterrein. Maar ook een saai perkje, onder een boom, je eigen tuin of de tuin van de buren.

Heb jij al zaadbommen gemaakt? En welke buurt ga je opvrolijken met een fleurige bloemenzee? We zijn benieuwd!

Meer handige informatie als je de bijen wilt helpen? Lees deze artikelen:

Onweerstaanbare bloemen voor bijen, met handige kalender
Word jij een guerrilla gardener? Trek ten strijde voor de bijen
Bloemenmix voor bijen, maak je tuin bijvriendelijk 

Over de schrijver
Elke
Door

Elke

op 28 April 2021

Wat zijn de verhoudingen potgrond tov kattegrit?

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down