Verkleumde bijen op de grond voor de bijenkast. Hoe komt dat en wat kan je er aan doen om het te voorkomen.
04 april 2018 

Verkleumde bijen op de grond voor de bijenkast. Hoe komt dat en wat kan je er aan doen om het te voorkomen.

Een imkervraag vandaag op Facebook: “Kluitjes verkleumde bijen liggen onder mijn bijenstal. Weet iemand waarom?

Een paar reacties:

Verkleumde bijen horen bij het voorjaar. Dit zijn bijna versleten oude winterbijen die bij een te lage temperatuur niet meer omhoog komen. Ze kunnen letterlijk niet meer een ingang vinden

De kasten in de zon en luwte en niet te hoog opstellen is vooral in het voorjaar het beste.

Maar wat is er nu werkelijk aan de hand? Zijn het versleten winterbijen? Kunnen ze de ingang niet meer vinden? En kan je bijenkasten het beste laag bij de grond zetten in het voorjaar? In deze blog geef ik antwoord op die vragen.

Verkleumde bijen, eigen ervaring

Een paar jaar geleden stonden een paar bijenvolken noodgedwongen op houten balkjes laag bij de grond, in de luwte aan de noordkant van een gebouw. ’s Morgens werden de kasten aan de oostkant verwarmt door de opkomende zon. Op de grond voor de kasten lagen veel verkleumde bijen met grote gele stuifmeelklompjes. Wat was hier aan de hand?

verkleumde bijen voor de bijenkast met stuifmeelklompjes

Kluitje verkleumde bijen voor de bijenkast met stuifmeelklompjes (Foto: Dorinde de Tempe).

Wat was er gebeurt?

Door de ochtendzon uit de kast gelokt, vlogen haalbijen er al vroeg op uit om voedsel te zoeken. Na enige tijd keerde ze weer terug, zwaar beladen met stuifmeel. Maar ondertussen draaide de zon, nou ja eigenlijk de aarde ;-), en stonden de kasten in de schaduw. Door een kille bries miste veel terugkerende haalbijen de kast, landden in de schaduw op de koude grond, raakte verkleumd en waren niet meer in staat de kast te bereiken. Einde oefening. 🙁

De lessen die ik leerde en wat ik sindsdien altijd toepas (drie tips).

1. Zet bijenkasten NOOIT laag bij de grond

Dicht bij de grond is het kouder en vochtiger. Vocht is funest voor een bijenvolk en werkt ziektes zoals kalkbroed in de hand. Een lage opstelling is niet alleen slecht voor je bijen het is ook nog eens slecht voor je rug. Zet je bijenkasten daarom op een goede werkhoogte.

Bijenkasten op een goede werkhoogte, beter voor je bijen én voor je rug.

2. Zet je bijenkasten NOOIT in de luwte aan de noordkant van een gebouw of in een bijenstal

In een bijenstal staan bijenvolken grotendeels in de schaduw en er is minder ventilatie. Een bijenstal dwingt je bovendien de kasten op te stellen in een rij. Dat werkt vervliegen in de hand en daarmee verspreiding van bijenziektes. Vrije opstelling van bijenkasten heeft de voorkeur. Bij een vrije opstelling maakt het niet uit in welke richting de vliegopening staat. De bijenkasten worden gedurende de dag aan alle kanten verwarmt en drogen sneller op. Had ik het al gezegd? Vocht is funest voor een bijenvolk. Bescherming rondom je bijenstand door een haag is goed als windbreker, maar zorg ervoor dat je kasten niet in de schaduw komen te staan.

3. Zorg ALTIJD voor een grote vliegplank

Ik gebruikte geen vliegplanken, ik vond ze te kwetsbaar en lastig bij het reizen naar verschillende drachtgebieden. Maar na dit voorval ben ik daar op terug gekomen. Vooral in het voorjaar, als elke bij telt, is het belangrijk dat haalbijen beladen met kostbaar stuifmeel de plank niet missen. Waait er een kille bries dan gaan veel haalbijen verloren. Geef ze daarom een ruime landingsbaan.

Sinds ik deze tips zelf toepas heb ik nooit meer verkleumde bijen op de grond voor mijn bijenkasten gezien. Daarom denk ik dat het geen gedesoriënteerde, versleten winterbijen zijn, maar door de koude overvallen haalbijen.

Wat doe jij om je bijen te helpen? Laat een reactie achter, vind ik leuk!

Ook interessant:

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Jan Luesink
Door

Jan Luesink

op 14 Apr 2023

Leuk artikel. Een mogelijke verdere verbetering kan een "oploopplank" zijn die tot aan de vliegplank gaat. Het komt veel voor dat bij kou en wind de bijen onder de kast terecht komen. Ook vaak een koele plek. De plank helpt ze weer naar boven te komen.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 04 May 2023

Beste Jan, bedankt voor je aanvulling! Groet, Jeroen

Guy DE RYCK
Door

Guy DE RYCK

op 18 Apr 2023

Ik ben geen bijenhouder (nog niet), maar vind het artikel en de tips super duidelijk en mooi geïllustreerd. Top!

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 04 May 2023

Beste Guy, bedankt voor je compliment! groet, Jeroen

Reactie plaatsen