Bijenhouden in de stad klinkt niet als de meest optimale plek. Maar door de verstedelijking zullen de bijen een ander heenkomen moeten zoeken. Ook in steden vinden ze vaak voldoende voedsel om te overleven. Er is zelfs in veel steden meer voedsel voor bijen te vinden dan op het platteland.
De biodiversiteit in een stad met tuintjes en parken is veel groter dan op het platteland waar de boer zijn land eenzijdig beplant en pesticide gebruikt.
Of bijenhouden in jouw stad is toegestaan kun je vinden in de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Hierin staat of je bijen mag houden en welke regels daaraan verbonden zijn.
Vaak moet er bijvoorbeeld een minimale afstand zijn tot woningen en de openbare weg.
Waarom bijenhouden in de stad?
De bijen hebben het moeilijk in Nederland. Ze kunnen dus wel wat hulp gebruiken. Ook de stad is een prima plek voor bijen en hommels. Vaak vliegen er al veel wilde bijen, hommels en wespen in steden rond. In tegenstelling tot de agressievere wespen geven bijen en hommels zelden overlast.
Daardoor zijn deze diertjes prima te houden in de stad. Zeker als je maatregelen neemt, zodat niemand last heeft van de bijen. Helaas weten veel mensen niet het verschil tussen een wesp en een bij. Daardoor worden deze vredelievende beestjes niet altijd even enthousiast verwelkomt.
Waar kun je bijenhouden in de stad?
Bijenhouden in de stad kan op hele creatieve manieren. Als je een tuin hebt, die groot genoeg is, kun je hier een bijenkast plaatsen. Om te voorkomen dat buren of voorbijgangers last hebben van rondzoemende bijen plaats je bij de kast een haag van ongeveer 2 meter hoog. Daardoor vliegen de bijen eerst omhoog, voordat ze wegvliegen. Dan heeft niemand er last van.
Je tuin moet wel groot genoeg zijn. Je wilt de bijenkast niet vlak naast je achterdeur hebben. En je bijen hebben een vrije aanvliegruimte nodig van 2 tot 3 meter.
Is je tuin niet groot genoeg om bijen te houden? Of heb je geen tuin en woon je bijvoorbeeld op de bovenste verdieping van een appartement? Ook het dak kan een prima plek vormen om bijen te houden. Het is een rustige plek waar de bijen vrij uit kunnen vliegen op zoek naar voedsel.
Bijenhouden in de stad is niet altijd makkelijk
In de stad wonen veel mensen op een kleine oppervlakte. Doordat de meeste mensen maar weinig van bijen afweten kan je idee om bijen te gaan houden weleens verkeerd vallen. Licht je buren daarom goed in over het grote verschil tussen een bij en een wesp. Pas goed op als er iemand in de buurt woont met een bijenallergie.
Door je buren af en toe een potje honing te geven of mee te laten kijken in de kast zullen ze vanzelf inzien dat bijen in de stad helemaal geen probleem zijn.
Imker worden in de stad
Om imker te worden heb je geen grote tuin nodig. Met een tuin en voldoende bloemen in de buurt is er al veel mogelijk. Is er echt geen mogelijkheid om bij je eigen huis een bijenvolk te houden? Kijk dan eens of er een imkervereniging in de buurt is. Vaak hebben ze een plek waar bijenkasten staan. Daar kun je wellicht ook een kast bij zetten.
Je kunt ook informeren bij je gemeente, volkstuin beheerders en landgoedeigenaren, of ze een plekje hebben waar je een of meerdere bijenkasten mag plaatsen.
Regels voor bijenhouden in de stad
In Nederland zijn er zo’n 7000 hobby imkers actief. Het is een hobby die steeds meer bekendheid krijgt. Een deel van deze imkers heeft zijn of haar bijenkasten in de stad staan. Het is door regelgeving niet in elke stad toegestaan om bijen te houden.
Het is natuurlijk niet de bedoeling om je buren hun tuin uit te jagen met een zwerm bijen. Zorg er daarom altijd voor dat je overlast door bijen tot een minimum beperkt.
In sommige steden zijn er regels opgesteld, zoals een verbod op het houden van bijen binnen een afstand van 30 meter van woningen of andere gebouwen waar mensen verblijven. En binnen 30 meter van de weg. Voor je begint als imker is het raadzaam om goed de regels in je gemeente te raadplegen.
Gelukkig zijn er genoeg mensen die, ook in de drukke steden, genoeg ruimte kunnen vinden om bijen te houden.
Bijenhouden in de stad niet mogelijk?
Is bijenhouden in de stad bij jou echt niet mogelijk? Zijn de regels zo streng, of is het zelfs helemaal verboden? Niet getreurd, er zijn meer manieren om je imkerhart de ruimte te geven. Ga eens langs bij een actieve imkervereniging. Hier kun je jouw enthousiasme delen met andere bijenliefhebbers. En wellicht hebben ze ook plekje voor je bijenvolk.
Begin niet zomaar aan bijenhouden in de stad
Als beginnend imker heb je nog veel te leren over het houden van bijen. Zeker in de stad is het belangrijk dat je de bijen goed verzorgd en voorkomt dat ze gaan zwermen. Je wilt geen boze buurvrouw voor de deur met een zwerm bijen op haar balkon.
Hou je bijenvolk tevreden en gezond door in ieder geval elke dag even bij ze te gaan kijken, maar dat vind je vast niet erg. Zo merk je veranderingen in de bijenkast snel op en kun je ingrijpen als er bijvoorbeeld ziekten zijn.
Hoe je het beste voor je bijen zorgt leer je in een basiscursus bijenhouden. Er zijn verschillende cursussen die je opleiden tot imker. De basiscursus bijenhouden van Jeroen Vorstman leert je op een snelle en makkelijke manier je bijen verzorgen. Daarnaast leer je over de beste bijen voor je bijenkast. Want ook daar is veel verschil in. Sommige bijensoorten zijn minder vriendelijk dan anderen en er zijn volken die makkelijker zwermen. Dat wil je niet, zeker niet in de stad.
Wil je graag imker worden en wil je alles weten over deze fascinerende dieren? Volg dan de basiscursus bijenhouden van Jeroen Vorstman. Je leert hoe je een gezond en harmonieus bijenvolk krijgt, die zo min mogelijk overlast veroorzaken.
Start vandaag nog met de online basiscursus bijenhouden.
Al gelezen?
Heb je deze artikelen al gelezen?