De Nederlandse Bijen: alle Nederlandse bijen in één boek
05 december 2016 

De Nederlandse Bijen: alle Nederlandse bijen in één boek

In De Nederlandse bijen staan alle 358 bijensoorten voor het eerst bij elkaar in één boek. Maar liefst 22 bijenspecialisten schreven mee aan dit boek!

De Nederlandse bijen in één boek

Alle kennis over alle Nederlandse bijen is nu samengevat in één fantastisch standaardwerk. Het boek beschrijft van alle 358 Nederlandse bijensoorten de verspreiding en leefwijze. Met uitgebreide soortbeschrijvingen, mooie foto’s, verspreidingskaartjes en vliegtijden is dit boek een must have voor elke natuurliefhebber.

Bijen staan bekend als ijverige insecten die honing maken. Maar er is slechts één bijensoort in Nederland die dat doet: de honingbij. Naast de honingbij komen nog 357 andere bijensoorten in Nederland voor. Maskerbijen, zijdebijen en slobkousbijen zijn zijn slechts enkele voorbeelden van de enorme verscheidenheid aan bijensoorten die in het boek De Nederlandse Bijen aan bod komen.

de-nederlandse-bijen

Alle Nederlandse bijen in één boek.

Graven, metselen en behangen

Bijen fascineren mij van kind af aan enorm. De bijzondere onderlinge relaties en communicatie, organisatie in sociale groepen, navigatie en hun nestarchitectuur. Elke bijensoort houdt er heel eigen gewoontes op na. De een graaft nesten in de grond, de ander nestelt in lege slakkenhuisjes. Er zijn sociale levende bijen en solitaire bijen. Zelfs op balkons midden in de stad maken metsel- en behangersbijen hun nesten.

Bestuivers

Van roodgatje, rosse metselbij, bosbesbij tot boomhommel: De 358 bijensoorten die in ons land leven, bezoeken heel veel verschillende bloemen. Naast wilde planten ook een groot aantal land- en tuinbouwgewassen. Van aardbeien en bosbessen tot fruitbomen en van aubergines tot tomaten. Bijen worden daarom ook bedrijfsmatig ingezet als bestuivers van gewassen. Bestuiving leidt tot grotere oogsten en betere vruchten.

Bijensterfte

Bijen staan onder druk; de afgelopen jaren zijn alarmerende berichten verschenen over sterfte onder honingbijen, maar ook met hommels gaat het slecht: 21 van de 29 Nederlandse hommelsoorten gaan achteruit. De Nederlandse Bijen geeft aanbevelingen voor bescherming en beheer.

Onmisbaar standaardwerk

De Nederlandse bijen is het 11e deel van de serie De Nederlandse fauna. Met de nieuwste editie heeft deze veelgeprezen serie een nieuwe naam  gekregen: Natuur van Nederland.

De Nederlandse bijen is een onmisbaar standaardwerk voor bijenliefhebbers!

Cadeautip: De Nederlandse bijen

Klik hier om het boek De Nederlandse bijen te kopen.

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 05 Dec 2016

Heb jij De Nederlandse Bijen al in je boekenkast staan? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat hier een reactie achter!

Dorothé Vriezen
Door

Dorothé Vriezen

op 10 Dec 2016

ik wil het boek wel bestellen..maar hoe?

Dorien Vorstman
Door

Dorien Vorstman

op 10 Dec 2016

Hoi Dorothé, Dank voor je berichtje! Je kunt het boek direct bestellen (met gratis verzending) http://www.imkerwinkel.nl/wilde-bijen-nederland" rel="nofollow">door hier op deze link te klikken. :)

cedric
Door

cedric

op 22 May 2018

ik heb nog 4 boeken beschikbaar in de originele verpakking. De boeken worden niet meer geleverd en zijn hierdoor erg zeldzaam

Jan van der Knokke
Door

Jan van der Knokke

op 02 Mar 2021

hallo, zal wel niet meer te krijgen zijn dat Bijenboek. Heb belangstelling

cedric
Door

cedric

op 22 May 2018

ik heb nog 4 boeken beschikbaar. Zie bol.com

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 09 Mar 2018
cedric
Door

cedric

op 22 May 2018

Ik heb nog 4 boeken beschikbaar in de originele verpakking. cedricsprockel@hotmail.com

jan schoonen
Door

jan schoonen

op 06 Jul 2018

Beste, welke prijs is het boek bij U. jan

jan schoonen
Door

jan schoonen

op 06 Jul 2018

Allen, er schijnt ook een toevoeging geweest te zijn om het boek te completeren, is dat ergens te vinden??

Reactie plaatsen