Propolis
Annette van der Knaap
Propolis
12/19/2016
2 min
32

Propolistinctuur maken

12/19/2016
2 min
32

Propolistinctuur maken in 5 stappen

Het maken van propolistinctuur is leuk en makkelijk om te doen. In 5 stappen leg ik uit hoe je zelf proplistinctuur kunt maken.

Stap 1: propolis zuiveren

Ruwe propolis

De propolis die je uit de bijenkast haalt, bevat soms allerlei ongerechtigheden zoals houtsplinters, stukjes van dode bijen, zand, etc. Je wilt daarom de propolis zuiveren.

Dit kun je al doen door op het oog de verkeerde stukjes eruit te halen. Je kunt de propolis verder zuiveren door de ruwe propolis op te lossen in alcohol. De oplossing die je dan krijgt noemen we propolistinctuur.

Stap 2: neem zuivere alcohol 96%

propolis-met-alcohol

ruwe propolis + alcohol

Stap 3: weeg de propolis

Weeg je ruwe propolis van te voren, en neem minimaal diezelfde hoeveelheid in gewicht aan alcohol. De oplossing die daaruit ontstaat zal ongeveer een propolis concentratie van 30 tot 50% hebben, afhankelijk van de hoeveelheid ongerechtigheden die op de bodem achterblijven. Deze tinctuur concentraties zijn nog dun vloeibaar. Kom je hoger dan een propolis concentratie van 70% dan wordt de tinctuur stroperig.

Tip: het is handig om de gewichten te noteren, omdat je dan later weet wat je gedaan hebt. Als iets goed bevalt, wil je het immers kunnen herhalen.

Tip: gebruik een glazen pot die afgestemd is op de hoeveelheid ruwe propolis die je hebt.

propolistinctuur

tinctuur met onderop een hoeveelheid gruis

Neem bij voorkeur een smalle hoge pot, in plaats van een brede lage pot. Dan heb je na afloop een hoge kolom schone tinctuur die je makkelijk kunt afgieten, zonder dat het neergeslagen gruis mee komt. Je hoeft de tinctuur dan niet te filteren.

Stap 4: zet de pot met deksel in het donker weg

Het oplossen van de propolis gaat sneller naarmate de stukjes kleiner zijn en je vaker schudt. Dit kan enige weken in beslag nemen. Als je haast hebt, kun je het beetje verwarmen.

  Veiligheid

Wees voorzichtig want alcohol geeft snel brandbare damp. Als je verwarmt, doe het dan au-bain-marie of zet je pot op een lauwe verwarming.

Tip: gebruik voor het opwarmen een baby fleswarmer.

  • Werk niet met open vuur.
  • Ga niet schudden met een zojuist verwarmde pot.

De alcoholdampen geven hoge druk in de pot en zelfs een goed afgesloten deksel zal dan gaan lekken!

Stap 5: filter de ruwe propolistinctuur

Na enkele weken filter je de ruwe propolistinctuur. Hiervoor heb je nodig een trechter, een schone fles en een koffiefilter. Giet de propolisoplossing door het schone koffiefilter en je hebt een mooie propolistinctuur.

 Stap 6: optioneel verhoog de concentratie door indampen

Als je met veel alcohol begonnen bent en je wilt achteraf een hogere concentratie van propolis, vervang dan het deksel van de pot door een katoenen doekje dat je vast zet met elastiek. De alcohol kan er dan uit verdampen en de concentratie van de propolis in de tinctuur stijgt.

Let op: dit proces mag je thuis in de keuken niet versnellen door te verwarmen, want dat is zeer brandgevaarlijk!

  • De ethanoldampen kunnen in aanraking met een heet oppervlak al snel ontbranden zonder dat er open vuur bij aanwezig is.
  • De alcoholdampen zijn giftig als je ze inademt en bovendien verdamp je bij het verwarmen van de tinctuur ook waardevolle ingrediënten van de propolis
Reacties
Categorieën