Zwermcellen zoeken in minder dan 1 minuut: met de kantelmethode verstoor je het bijenvolk nauwelijks en bespaar je veel tijd
09 mei 2018 

Zwermcellen zoeken in minder dan 1 minuut: met de kantelmethode verstoor je het bijenvolk nauwelijks en bespaar je veel tijd

Een goede koningin en een half volk verliezen met een zwerm is erg frustrerend. Het gevolg is dat imkers elke week bij alle bijenvolken op alle ramen zwermcellen zoeken. Het hele broednest wordt uit elkaar gehaald en op zwermcellen onderzocht. Dat kost niet alleen heel veel tijd, het is ook nog eens heel riskant. Als je voortdurend alle ramen eruit trekt, stoor je bijenvolk onnodig en verhoog je het risico de koningin te kwetsen. Het kan ook anders: zwermcellen zoeken in minder dan 1 minuut! Hoe? Met de kantelmethode!

Zwermkoorts ontdekken

Als een bijenvolk wil zwermen worden speeldopjes belegd met een eitje en uitgebouwd tot zwermcellen. Zwermcellen kan je overal in het broednest vinden, maar altijd op de onderste rand van de broedramen. Ze hangen aan de raat als vingerhoedjes. Heeft je bijenvolk zwermcellen? Dan heeft het volk zwermkoorts. 😉

Alleen regelmatig je bijenvolken controleren geeft zekerheid. Maar hoe regelmatig is regelmatig? Een eitje komt na drie dagen uit en zes dagen later wordt de zwermcel verzegeld. De eerste zwerm verlaat de kast zodra de eerste zwermcellen verzegeld zijn. Daarom mag er maximaal negen dagen tussen twee inspecties zitten. Dat past vaak niet in ons zevendaagse weekritme. Kijk daarom elke zeven dagen. Omdat er minder tijd zit tussen de inspecties, heb je meer zekerheid zwermcellen te ontdekken voordat ze verzegeld zijn.

Zwermcellen zoeken kost niet veel tijd met de kantelmethode. Daarbij kantel je de bovenste broedkamer naar voren en blaas je wat rook tegen de onderlatten om de bijen terug te dringen. Als de onderlatten vrij zijn van bijen heb je goed zicht op belegde speeldopjes of zwermcellen. Dit kost niet meer dan 1 minuut!

Zwermcellen zoeken met de kantelmethode in 4 stappen

1. Haal het dak en eventueel de honingkamer eraf en zet die opzij

2. Kantel de bovenste broedkamer naar voren en leg deze met voorzijde op de onderste broedkamer

3. Berook de onderlatten

4. Kijk nauwkeurig om zwermlust vast te stellen. In het begin van de zwermtijd zijn er vaak alleen speeldopjes met een eitje zonder voedersap. Bij twijfel pulk je het dopje open om de inhoud beter te kunnen zien.

Pas als je belegde speeldopjes of uitgebouwde zwermcellen tegenkomt, dan, en slechts dan, worden alle individuele ramen gecontroleerd. Als bij de wekelijkse controle zwermcellen vindt, maak dan direct een kunstzwerm.

Meimaand zwermmaand dus let nu extra goed op zwermcellen.

Succes!

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra, voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen, volgend jaar verschijnt alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Reactie plaatsen