Ik las laatst een artikel in de krant en daar werd ik helemaal blij van! De kop zei eigenlijk al genoeg: ”Het aantal imkers stijgt explosief”.
Wist je dat er in Nederland 7000 imkers zijn en dat vooral jongere mensen geïnteresseerd zijn in bijen. Vroeger waren veel zestigers imker en voornamelijk mannen, nu zijn het vaak veertigers en vijftigers én steeds meer vrouwen.
Voor mij is het heel duidelijk waar deze trend vandaan komt. Mensen zijn op zoek naar verbinding met de natuur.
Ik sprak laatst een vriendin die interesse toonde in onze bezigheden. Zij sneed het onderwerp aan met de veelzeggende vraag: ”er zijn niet zoveel imkers meer in Nederland toch?” Toen ik vertelde dat het er inmiddels toch weer 7000 waren, schrok zij zichtbaar. “Zoveel?” was haar verbaasde reactie. Met haar zijn er vele anderen die dit denken.
Er zijn veel mensen die geen idee hebben hoe het leven van een bijenkolonie eruit ziet. Deze bewuste vriendin had dit ook niet, maar was wel geïnteresseerd. Ik nodigde haar uit om eens wat te lezen over het leven van de bij.
Enige tijd later kwam zij enthousiast bij mij terug. Zij vond het zeer interessant.
Zij gaf aan gefascineerd te zijn door de eenheid waarin de bijen leven. Één bij is niets, het bijenvolk is alles en vormt samen één superorganisme. Het organisatiemodel van zo’n volk, het feit dat ze precies weten welke rol ze hebben, noemde zij wonderbaarlijk. Zij vergeleek bijen met een goed geoliede machine: “Bijen doen alle taken, ze voelen zich voor niets te min.”
Dit voorbeeld staat niet op zichzelf.
Laat mensen kennismaken met het leven van de bij en het aantal imkers zal verder stijgen.
Dit kan erg goed zijn voor de bijen.
Nu hoor ik je bijna denken als je dit leest: “kan erg goed zijn voor de bijen”?
Ja, en het is een bewuste keuze om dit woord te gebruiken.
Ik ben van mening dat als je het doet, moet je het goed doen. Je zult je er van te voren wel in moeten verdiepen, kennis opdoen en nagaan of je de juiste mogelijkheden hebt om imker te worden. Onze hobby is immers met levende beestjes. Een verantwoordelijke taak.
Nog een voorbeeld: Veel mensen weten niet dat bijen honing maken voor de winter, als er geen voedsel meer beschikbaar is. Als imker kun je alléén het overschot aan honing oogsten. Er moet wel genoeg honingvoorraad voor de bijen achter blijven ander gaan de bijen dood. Je moet dus wel heel goede afwegingen kunnen maken, want het kan veel schade geven aan je volk.
Het gaat mis als je die kennis niet in huis hebt.
De bijencoach helpt je op weg naar succesvol bijen houden!
Wij kunnen je uitstekend helpen om je stap voor stap wegwijs te maken in imkerland. Met dat doel zijn wij de Bijencoach gestart. Hier delen wij onze kennis met tips, blogs, video`s en binnenkort een online imkercursus. Wij zijn imkers dus we begrijpen je als geen ander. De Bijencoach is voor imkers door imkers. Wij ontwikkelen producten die het werk van de imker makkelijker en plezieriger maakt.
Dit doen we vanuit de overtuiging dat bijenhouden voor iedereen toegankelijk moet zijn. Uit passie voor bijen!
Daarom heeft Jeroen het boek Bijenhouden voor iedereen geschreven. Vol trots kunnen we vermelden dat van het boek inmiddels al meer dan 3500 exemplaren zijn verkocht!
In Bijenhouden voor iedereen krijg je eenvoudige, maar effectieve imkertechnieken om makkelijker bijen te houden en het plezier in je hobby te verhogen. Het volledige traject, van de voorbereiding en aanschaf tot en met het werken met bijen, wordt uitgebreid besproken. Natuurlijk ontbreekt een jaarplan niet in het boek. Je wordt, met praktische tips en voorbeelden, geholpen bij de eerste stappen om imker te worden en laat zien wat het geheim achter succesvol bijenhouden is.
Daarmee is dit een onmisbaar boek voor iedereen die zich met bijenhouden bezig houdt of plannen heeft om dit te gaan doen.
Bestel nu het boek Bijenhouden voor iedereen via deze link