Aziatische hoornaar melden
17 januari 2017 

Aziatische hoornaar melden

Vragen en antwoorden over de Aziatische hoornaar naar aanleiding van de eerste waarneming van deze invasieve exoot in Nederland.

Wanneer en waar is de Aziatische hoornaar voor het eerst in Nederland vastgesteld?

Op 17 september 2017 is door experts vastgesteld dat er een Aziatische hoornaar is aangetroffen in Dreischor (provincie Zeeland, gemeente Schouwen-Duiveland).

Het betreft één exemplaar, een werkster. Deze exoot staat op de Unielijst van EU-verordening 1143/2014. Voor exoten die op deze lijst staan gelden diverse verboden en verplichtingen, bijvoorbeeld om deze snel op te sporen en te bestrijden.

Waarom is de Aziatische hoornaar een probleem?

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot. De hoornaar eet honingbijen, andere vliesvleugeligen (alle bijen, mieren en hommels), maar ook vliegen, vlinders en rupsen. Als deze exoot zich vestigt, is populatieafname van wilde bijen, inclusief wellicht hommels te verwachten. Hoe groot dit effect is en of het een negatieve invloed kan hebben op de bevruchting van planten is nog onduidelijk.

Is de Aziatische hoornaar ook gevaarlijk voor mensen?

Voor de mens is een steek van de Aziatische hoornaar vergelijkbaar met die van een gewone wesp, pijnlijk maar niet levensbedreigend (tenzij iemand allergisch is). Steken op gevoelige plekken en veel steken tegelijk kunnen wel gevaarlijk zijn.

Wat gaat er nu gebeuren?

Stichting EIS (experts op het gebied van o.a. hoornaars) gaat in opdracht van de NVWA in de omgeving van de eerste waarneming kijken of er nog meer exemplaren aanwezig zijn. Waar nodig en mogelijk zal bestrijding worden uitgevoerd.

Wat kunnen imkers doen?

Op dit moment niet veel. Het Ministerie van EZ heeft opdracht gegeven aan de WUR om te onderzoeken wat imkers kunnen doen.

Wat kan jij doen?

Iedereen wordt opgeroepen alert te zijn en mogelijke waarnemingen te melden,

Waar kan ik een Aziatische hoornaar melden?

bijvoorbeeld op waarneming.nl of telmee.nl. Er is een herkenningskaart om de diverse soorten te kunnen onderscheiden.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Op de website van de NVWA staat een factsheet met meer informatie: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/invasieve-exoten/documenten/risicobeoordeling/uitheemse-dieren/archief/2016m/factsheet-aziatische-hoornaar

De Aziatische hoornaar is op termijn waarschijnlijk niet te elimineren. Hoe wordt daar mee omgegaan?

De Aziatische hoornaar is bezig aan een opmars vanuit Frankrijk naar het noorden. Zodra deze soort zich definitief vestigt in Nederland, is volledige uitroeiing niet haalbaar. Zodra die situatie in beeld komt, zal worden bekeken wat mogelijk is om schade te beperken.

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
habets
Door

habets

op 03 Aug 2018

Ik zag vorige week zaterdag 'n Aziatische hoornaar in onze waranda, nadat ik hem buiten had gezet zag ik onze hond ermee "spelen"en heb ik de hoornaar de struiken ingegooid. We wonen in Ransdaal z. limburg

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 11 Aug 2018

Beste Paula, Weet je zeker dat het een Aziatische hoornaar was? De kans is groter dat het een Europese hoornaar geweest is. Als je een foto hebt, kan ik vaststellen welke hoornaarsoort het is geweest.

mark zegers
Door

mark zegers

op 17 Sep 2018

waar zou ik een foto naar toe kunnen en mogen sturen. ik denk dat ik er ook een gevonden heb.

Jeroen Vorstman
Bram Peek
Door

Bram Peek

op 12 Aug 2018

Ik heb er zaterdag een doodgeslagen met een vliegenmepper in Zelhem Gelderland. er kwamen er 2 binnen tijdens schemering . licht uit gedaan toen vlogen ze weer naar buiten. later op de avond kwam er toch weer een binnen die heb ik met een vliegenmepper uitgeschakeld.

Willemkens Lien
Door

Willemkens Lien

op 23 Aug 2018

Beste,Ik weet niet of ik nog steeds bij u moet zijn, maar afgelopen zondag 19/8 is er een aziatische hoornaar in ons appartement binnen gevlogen. We hebben hem naar buiten kunnen 'jagen', gelukkig. Er hing aan ons balkon een papieren zak om een wespennest na te bootsen om zo wespen af te schrikken & waarschijnlijk kwam hij daarop af.Geen foto kunnen nemen dus, maar wel gespot in Gent, straat Noendries. Ik heb hem ook niet meer gezien, dus ik vermoed niet direct dat er een nest zit, zal gelokt zijn door ons 'fake nest'.Met vriendelijke groet,

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 30 Aug 2018

Beste Lien, bedankt voor je berichtje. Zonder foto kan ik niet vaststellen of het een Europese hoornaar of Aziatische hoornaar is geweest.

Rajko
Door

Rajko

op 14 Sep 2018

Beste, Vorige week en een aantal weken geleden ben ik een Aziatische hoornaar tegen gekomen bij de bushalte Hogeschool Zuyd (richting het station). De hoornaar was tussen de 3 - 5cm, zwarte uiterlijk, monster van een beest :)Nadat het beestje voorbij de glazen panelen kwam vloog het het noordelijke richting in. Het is niet de eerste keer dat ik er een rond Hogeschool Zuyd ben tegen gekomen. Een keer in mijn woning (foto kan ik niet meer terug vinden), en twee keer bij de bus halte.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 17 Sep 2018

Beset Rajko, bedankt voor je reactie. Als je een foto kan vinden deel deze dan op onze Facebook pagina.

Geerdink
Door

Geerdink

op 14 Sep 2018

in een niet bewoond nestkast een nest van een hoornaar gevonden. kan niet anders zeggen, dan prachtig. heb er foto's van gemaakt. het nest zat vol larven en heb die in de waterplas achter ons huis gegooid voor de vissen. denk zelfs dat de "hele grote" koningin er nog in zat.

Geerdink
Door

Geerdink

op 14 Sep 2018

Correctie !!!!! het was de Europese Hoornaar !! Wat een kanjer trouwens en ze vliegen hier nog vol op. Maar wat een prachtig nest. (Doesburg)

Anneke Los
Door

Anneke Los

op 07 Oct 2018

Hoornaar nest in bijgebouw van ons restaurant, Geersdijk, noord-beveland

Alwin Graat
Door

Alwin Graat

op 14 Oct 2018

Ik heb nog geen nest gevonden maar wel veel Aziatische hoornaar in onze tuin. Dit door de druivenstruik en door een steuik waar veel wespen in zitten. Wij wonen in Stein

Paul Beuming
Door

Paul Beuming

op 19 Oct 2018

Diemen, vrijdag 19 oktober 2018, op balkon een naar mijn mening 5 cm grote aziatische hoornaar Bijzonder

Piet Droomers
Door

Piet Droomers

op 23 Oct 2018

Hoornaar met nest in eiken boom gezien tijdens fietsvierdaagse Goor op dinsdag 23 oktober

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 29 Nov 2018

Beste Piet, waarschijnlijk heb je een nest van de inheemse Europese hoornaar gezien. De Aziatische hoornaar bouwt de nesten niet in holtes.

Regina
Door

Regina

op 27 Jul 2019

Beste, Ik heb voor de tweede keer een beginnend nest proberen te verwijderen van een hoornaar. Weet niet welke soort. Maar helaas zijn ze nu voor de derde keer bezig, op dezelfde plek!, een nest te bouwen. Hoe kan ik dit het beste verwijderen en voor een vierde keer voorkomen? Graag een reactie. Ik ben al eens gestoken en dat is niet prettig, het nest zit naast een deur waar ik in- en uitloop.

Saskia
Door

Saskia

op 29 May 2020

Hallo, ik heb een foto en film van een grote hoornaar die bezig is met zijn nest in ons vogel huisje. Geen idee welk soort. Kan ik u dit toesturen?

de Voogd
Door

de Voogd

op 25 Jul 2021

Hoornaar gevonden in huis en vernietigd op 24/7 /2021 in Oostkapelle in het dorp.

W
Door

W

op 09 Aug 2022

Gister kwam ereen balkondeur binnen, pakte vliegenmepper, maar was al weer buiten, Dat in Ermelo

Reactie plaatsen