Koninginnen telen
Jeroen Vorstman
Koninginnen telen
06/15/2016
2 min
1

Overlarven stappenplan (handleiding in 4 stappen)

06/15/2016
2 min
1

Overlarven (of omlarven) hoe doe je dat? Heb je niet een handleiding of een stappenplan om succesvol te kunnen overlarven?

Die vraag krijg ik regelmatig en het leek mij wel nuttig om daar een handige stappenplan van te maken. Deze handleiding heb ik geschreven voor alle imkers die zelf koninginnen wil telen.

Overlarven stappenplan in 4 stappen

Met het onderstaande overlarven stappenplan kun je met succes overlarven. Ik laat je stap voor stap zien hoe je een geschikt larfje herkent en overbrengt naar een celdopje.

Stap 1: Zoek een geschikt jong larfje

Gebruik geen eitjes deze zijn kwetsbaar. Ideaal zijn larfjes van 12 tot 24 uur nadat ze uit het eitje zijn gekomen. Heb je een broedraam met een mix van verschillende larfstadia zoek dan naar de kleinste larfjes die op een groot bed van koninginnengelei drijven. Deze zijn 12 tot 24 uur oud. Gebruik geen pas uitgekomen larfjes, omdat ze weinig koninginnengelei hebben zijn ze moeilijk op te pakken en beschadigen gemakkelijk. Als je moeite hebt deze kleine larfjes te zien gebruik dan een vergrootglas.

Stap 2: Haal een larfje van de juiste leeftijd uit een cel met een omlarfnaald

Zet het raam zo neer dat het licht goed op de celbodem schijnt. Gebruik een hoofdlampje of een klein zaklampje om de celbodem te verlichten. Laat de punt van de omlarfnaald (of overlarfnaald) voorzichtig langs de celwand zakken zonder deze te raken, schuif het lepeltje voorzichtig aan de kromme (rug)zijde van het larfje in het voedersap onder het larfje. Haal het larfje omhoog. Het larfje moet met een beetje voedersap op het lepeltje liggen. Als het larfje omrolt of aan de celwand blijft plakken, probeer dan een ander larfje.

Stap 3: Breng het larfje over naar een omlarfdopje

Breng het lepeltje met de larve naar de bodem van het omlarfdopje en strijk het larfje eraf door de omlarfnaald met een draaiende beweging naar achter te bewegen. Haal de omlarfnaald langs de celwand weer voorzichtig omhoog. Het larfje moet in het midden op de bodem liggen.

Stap 4: Breng de geënte cellen naar een pleegvolk of starter

Als alle cellen geënt zijn met een larfje hang je het teeltraam in het midden van een pleegvolk of een starter.

Tip 1: om er zeker van te zijn dat de larfjes niet ouder zijn dan 1 dag, hang je 4 dagen voordat je gaat telen, midden in het broednest van het teeltvolk een uitgebouwd raam. Op deze plaats wordt de raat snel belegd en 4 dagen later komen de eerste larfjes uit.

Tip 2: Heb je moeite om een minuscuul larfje van 1 dag oud uit van een celbodem te lepelen? Of vind je het moeilijk om te zien of een larfje wel 1 dag oud is? Gebruik dan het Nicotraam. Met het Nicotraam ben je absoluut zeker van de leeftijd van het larfje en is manipulatie van het larfje niet nodig. Ook een goed zicht speelt hierbij nagenoeg geen rol.

Een vaste hand, goed licht en een paar goede ogen zijn nodig voor het overlarven. Werk altijd in een vochtige omgeving: de larfjes en het voedersap mogen niet uitdrogen. De temperatuur is minder belangrijk, maar vermijdt direct zonlicht op de larfjes.

Veel succes!

Wat gehad aan dit stappenplan? Deel ‘m met anderen.

Reacties
Categorieën