Koningin invoeren handleiding in 4 stappen
Je wil een koningin invoeren, hoe doe je dat? Er zijn 1000 en 1 manieren, maar welke methode is de beste? Zie je door de bomen het bos niet meer? Voorkom mislukking en teleurstelling en volg mijn 4 stappen handleiding voor het succesvol invoeren van een koningin.
“Mijn geheim: een koningin invoeren via een kernvolkje is de meest zekere methode die er is en geeft je de meeste kans op succes!”
Een koningin veilig invoeren: waar moet ik op letten?
Veilig een koningin invoeren is afhankelijk van veel variabelen zoals de gesteldheid van het bijenvolk, de kwaliteit van de koningin, de weersomstandigheden en de aanwezigheid van honingdracht. Met de variabelen die je zelf in de hand hebt is een slagingspercentage van 95%–100% haalbaar.
4 voorwaarden om een koningin succesvol te introduceren:
- Moerloos bijenvolk
- Goede honingdracht
- Bijenvolk met jonge bijen
- Een koningin die aan de leg is
1. Moerloos
Controleer eerst of het bijenvolk moerloos is en er géén koninginnencellen zijn. De aanwezigheid van een koningin of een koninginnencel is de meest voorkomende reden voor mislukking.
“Tip: Je kan niet zomaar aannemen dat je bijenvolk moerloos is omdat je geen broed ziet. Er kan namelijk een jonge koningin rondlopen die nog niet aan de leg is. Bij twijfel doe je de moerproef om de moerloosheid te bevestigen: hang een raat met pas uitgekomen larfjes uit een andere bijenkast in het bijenvolk- dit is een goede reden om tenminste twee bijenvolken te hebben. Controleer de raat na 3 dagen. Als het volk moerloos is, zijn er redcellen gebouwd. Als het bijenvolk wél een koningin heeft, vind je géén redcellen.”
2. Honingdracht
Als er géén goede honingdracht is dan is het belangrijk om vóór en tijdens de introductie van een koningin het bijenvolk te voeren met suikerwater.
3. Jonge bijen
Verhoog het slagingspercentage door een koningin in te voeren in een bijenvolk met jonge bijen. Deze jonge bijen (voedsterbijen) zullen de nieuwe koningin aannemen en verzorgen. Oudere bijen vallen een nieuwe koningin aan.
4. Koningin die aan de leg is
Het slagingspercentage wordt enorm verhoogd als de nieuwe koningin al aan de leg is. Koninginnen die met de post verzonden worden, zijn natuurlijk van de leg ;-).
Koningin invoeren via een kernvolkje in 4 stappen
Om aan al deze voorwaarden te voldoen introduceer je een nieuwe koningin eerst in een kernvolkje (broedaflegger). Later verenig je het kernvolkje met het hoofdvolk.
Stap 1: maak een kernvolkje
Maak twee uur voordat je de koningin gaat invoeren een kernvolkje (broedaflegger) uit het bijenvolk waarvan je de koningin gaat vervangen. Maak het kernvolkje met 2 ramen met gesloten broed en opzittende bijen, 1 raam met honing en 1 raam met kunstraat. Schud daarbij nog 4 ramen met bijen. Zet het kernvolkje naast het hoofdvolk. De oudere vliegbijen vliegen terug naar het hoofdvolk. Alleen de jonge bijen blijven achter in het kernvolkje. De koningin introduceer je 2 uur later.
Stap 2: Koninginnenkooitje invoeren
Breek en verwijder het lipje aan het einde van het koninginnenkooitje zodat de bijen bij het suikerdeeg kunnen. Hang het kooitje met een lucifer door het oogje tussen de twee ramen met broed in het midden van het kernvolkje. Hou rondom het koninginnenkooitje bijenruimte vrij zodat de bijen contact kunnen maken met de koningin door het gaas. De opening aan de onderkant moet vrij zijn zodat de koningin er uit kan lopen. De bijen in het kernvolkje zullen zich vertrouwd maken met de koningin en haar verzorgers door het gaas van het kooitje.
Stap 3: Controleer acceptatie koningin en start met voeren
De bijen zullen zich een weg eten door het suikerdeeg en de koningin bevrijden. Een paar dagen later zal ze weer eitjes leggen. Laat het kernvolkje minimaal een week met rust voor je gaat controleren of de koningin geaccepteerd is en aan de leg is, het kooitje kan je dan gelijk verwijderen. Vanaf nu voer je het kernvolkje met suikerwater.
Stap 4: Verenig het kernvolkje met het hoofdvolk
Als na drie weken de eerste nakomelingen van de nieuwe koningin uitlopen verenig je het kernvolkje met het hoofdvolk. Twee uur nadat je de koningin uit het hoofdvolk hebt gehaald, maak je midden in het broednest plaats om het kernvolkje er in zijn geheel in te hangen.
“Tip: Het beste is de koningin zo snel mogelijk na binnenkomst in te voeren. Kan dat niet, leg dan een stukje tissue gedrenkt in water tegen het gaas van het koninginnenkooitje. Houdt het kooitje in het donker, in een warme kamer (20-25º C) en zorg dat de tissue vochtig blijft. Zo kan de koningin met haar verzorgsters een paar dagen in het koninginnenkooitje overleven.”
Veel succes met het invoeren van de koningin. Heb je vragen? Plaats dan hieronder een reactie!
Ook Interessant:
- Gebruiksaanwijzing Nicotraam
- Koninginnen telen in 5 stappen: hoe ik mijn koninginnen kweek
- Nicot koninginnenteelt systeem
- Masterclass koninginnenteelt