Ontzegelwas verwerken, hoe doe je dat?
27 augustus 2016 

Ontzegelwas verwerken, hoe doe je dat?

De honingraten zijn ontzegeld, geslingerd en de honing zit in het aftapvat, maar er staat nog een bak kleverige ontzegelwas. Wat doe ik daar mee? Ontzegelwas is zuivere bijenwas, puurder bestaat niet! Ontzegelwas is geschikt voor het maken van crèmes, maar hoe scheid je de honing van de waszegeltjes?

Zegeltjeswas spoelen

Je kan de waszegeltjes in een honingzeef doen en spoelen met KOUD water. Gebruik je warm water dan smelten de waszegeltjes en raakt de zeef verstopt. Maar op deze manier spoel je de kostbare honing door de gootsteen, dat is natuurlijk zonde :(.

Zegeltjeswas droog slingeren

Je kan de ontzegelwas ook in een slingerzak doen en in je honingslinger slingeren samen met de honingramen, maar echt goed werkt dit niet. Maar hoe ga je wel te werk? Voer de waszegeltjes met honing aan de bijen!

Ontzegelwas voeren

Na het ontzegelen doe je de kleverige zegeltjes in een grote voerbak, zet de voerbak op een bijenvolk en laat de bijen het vuile werk doen! Haal wel eerst de kegel of het tussenschot uit de voerbak zodat de bijen in de hele voerbak kunnen komen.

Resultaat: pure zegeltjeswas, klaar om te verwerken!

Tip: heb je weinig ramen te slingeren? Ontzegel dan de honingraten direct boven een 6 liter voerbak. Dat bespaart je werk en de aanschaf van een ontzegelbak!

Succes!

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Marianne
Door

Marianne

op 13 Nov 2016

Kijk! Deze ga ik onthouden.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 15 Nov 2016

Succes!

E.H.J. Eerkens
Door

E.H.J. Eerkens

op 14 Aug 2020

In Oostenrijk kregen wij een drankje aangeboden dat was gemaakt van ontzegelwas en 32 % graan Korn.. Dit moet samen in een bokaal en 1 maand laten trekken, daarna zeven en dan houd je dit drankje over, Ik weet geen verhoudingen van, hoeveelheid zegelwas met honing en en Korn snaps. ( Ooit hiervan gehoord ) ????

Leonard Van Gerwen
Door

Leonard Van Gerwen

op 05 Oct 2020

Jammer ik kan het boek niet bestellen, ik woon in België,,,land aankruisen is alleen mogelijk voor Nederland , Hulp A.U.B.

Reactie plaatsen