Landelijke hittegolf is een feit! Help je bijen bij extreme hitte!
26 juli 2018 

Landelijke hittegolf is een feit! Help je bijen bij extreme hitte!

Het is tropisch warm. Vandaag en morgen worden zeer hoge temperaturen verwacht, landinwaarts en in stedelijke gebieden 35 graden Celsius en hoger! ’s Nachts  blijft ook het zeer warm met minima rond 20 graden Celsius.

Het Nationaal Hitteplan is van kracht en voor heel Nederland geldt code oranje, maar hoe help je bijenvolken bij deze extreme hitte? Drie tips om je bijen te helpen

Water

Zorg altijd voor water in de directe omgeving van je bijenvolken. Met water kunnen bijen de kolonie afkoelen. Zorg ervoor dat er geen bijen kunnen verdrinken in het water. Voorkom ongelukjes en leg takjes, stro of kurken in het water zodat bijen houvast hebben. Kleine volkjes help je door de bijenkast regelmatig nat te spuiten, door verdamping zullen ze afkoelen.

Isolatie

Isolatie is niet alleen belangrijk in de winter, maar beschermt je bijenvolken ook tegen extreme warmte. In de zon loopt de temperatuur van het dak zo hoog op dat je er een eitje op kan bakken. 🙂
Leg daarom altijd isolatie materiaal (bijvoorbeeld Apifoam) op de dekplank, onder het dak.

Apifoam op de dekplank beschermt je bijen bij extreme hitte

Apifoam op de dekplank beschermt je bijen bij extreme hitte (foto: imkerwinkel.nl).

Zonnescherm

Staan je bijenvolken in de volle zon? Bescherm dan je bijenvolken bij extreme hitte door een zonnescherm over je bijenkasten te spannen.

Bijenvolken onder zonnescherm bij extreme hitte

Bijenvolken onder een zonnescherm bij extreme hitte (foto: Diana Veer).

Voor de lange termijn plant je snelgroeiende struiken of bomen op je bijenstand. Plant ze zodanig dat ze op het heetste van de dag schaduw werpen op de bijenkasten.

Hoe help jij je bijen bij extreme hitte? Laat je reactie achter vind ik leuk!

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Geert De Smet
Door

Geert De Smet

op 04 Aug 2018

Dank je Jeroen. Daar houden we rekening mee. Mvg, Geert

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 11 Aug 2018

Beste Geert, bedankt voor je reactie.

Maurits Campert
Door

Maurits Campert

op 11 Aug 2022

Gaan we doen! Keep it cool.

Reactie plaatsen