Oxaalzuur sproeien met Oxuvar: de oxaalzuur sproeimethode voor zwermen

Oxaalzuur sproeien met Oxuvar is dé manier om varroamijten te bestrijden in de zwermtijd. Heb je een zwerm gevangen? Geef ze dan een schone start door de varroamijten direct aan te pakken. Varroamijten verzwakken het bijenvolk en brengen schadelijke virussen over. Varroabesmetting is een van de belangrijkste oorzaken van wintersterfte!

Wat is oxaalzuur?

Oxaalzuur is een organisch zuur die je op verschillende manieren kan toepassen om varroamijten te bestrijden: de druppelmethode die je in de winter gebruikt en de sproeimethode die ik hier beschrijf. Met de oxaalzuur sproeimethode sproei je een oxaalzuuroplossing direct op de bijen. Het water verdampt, maar de oxaalzuurkristallen blijven achter op de bijen. Met oxaalzuur sproeien kan je 90 en 95% van de varroamijten bestrijden!

Bekijk hier mijn filmpje oxaalzuur sproeien met Oxuvar in de praktijk.

Wat heb je nodig?

  • Kant en klare oxaalzuuroplossing (Oxuvar);
  • Maatbeker;
  • Plantenspuit.

Wanneer pas je de oxaalzuur sproeimethode toe?

Oxaalzuur heeft geen effect op mijten in gesloten broed. Je gebruikt de oxaalzuur sproeimethode uitsluitend als er geen gesloten broed in een bijenvolk aanwezig is. Daarom kan je oxaalzuur sproeien uitstekend gebruiken op een natuurzwerm in april/juli. Heb je geen zwerm? Maak dan een kunstzwerm.

Voorwaarden voor een effectieve varroabestrijding met oxaalzuur

Voor een goede werking van oxaalzuur is het belangrijk dat zo veel mogelijk bijen in contact komen met de oxaalzuuroplossing. Voor een goede varroabestrijding van een zwerm sproei je 20 tot 25 ml oxaalzuuroplossing per kg bijen, maar hoeveel ml komt er eigenlijk uit een plantenspuit als je een keer spuit? Om daar achter te komen moet je de plantenspuit ijken.

Plantenspuit ijken

Zo ijk je een plantenspuit:

  1. Vul de plantenspuit met water;
  2. Spuit een paar keer in de lucht tot er een gelijkmatige nevel uit de plantenspuit komt;
  3. Spuit in een maatbeker en tel het aantal keer dat je hebt gespoten tot je 10 ml hebt;
  4. Bereken het volume dat je per keer gespoten hebt (aantal ml in de maatbeker delen door het aantal keer spuiten)

Bijvoorbeeld: je hebt 10 keer gespoten om de maatbeker tot 10 ml te vullen. Dan is een keer spuiten gelijk aan 1 ml (10 ml/10 keer spuiten).

Veiligheidsmaatregelen

Ga voorzichtig om met oxaalzuur. Een oxaalzuuroplossing heeft een hoge zuurgraad. Daarom raad ik je aan de volgende veiligheidsmaatregelen te nemen:

  • Gebruik alleen een kant en klaar product!
  • Gebruik een stofkapje type FFP2;
  • Draag handschoenen;
  • Draag een (veiligheids-)bril.

Als je de veiligheidsmaatregelen in acht neemt en een kant en klare oxaalzuuroplossing gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing van Oxuvar, dan is er geen gevaar voor jezelf of je bijen. Oxuvar is in Nederland als enige toegelaten als oxaalzuurtoepassing én Oxuvar is ook toegelaten voor biologische bijenhouders.

Bijenzwerm behandelen met de oxaalzuur sproeimethode

De dosering voor een bijenzwerm is 20 tot 25 ml oxaalzuuroplossing per kg bijen. Als je een zwerm weegt, trek dan het gewicht van de kieps of schepkorf  af van het totaalgewicht.

Bijvoorbeeld: Je hebt een flinke zwerm geschept met een netto gewicht van 2 kg, dan sproei je 40 tot 50 ml Oxuvar oxaalzuuroplossing op de bijen. Met de plantenspuit uit het voorbeeld spuit je dus 40 tot 50 keer voor de juiste dosering. Hussel de bijen door elkaar tijdens het sproeien zodat zoveel mogelijk bijen in contact komen met de oxaalzuuroplossing.

Ga je zelf ook oxaalzuur sproeien?

Heel veel succes! Ik ben benieuwd wat jouw ervaring daarmee is. Zet het even in de reacties, vind ik leuk om te lezen.

PS Via deze link kan je de kant en klare oxaalzuuroplossing Oxuvar bestellen bij Imkerwinkel.nl >>