Hoe gebruik je het Nicot systeem om koninginnen te telen?

Het Nicot systeem met de kunststof omlarfdopjes (celdopjes) zijn in de koninginnenteelt niet meer weg te denken. Met het Nicotraam (cupularve of cassette) uit het Nicot systeem kan je zonder omlarven, hoogwaardige koninginnen telen.  Een startpakket met cassette, omlarfdopjes, grondplaatjes, celdophouders en uitloopkooitjes kost ongeveer € 50. Misschien vraag jij je af of het Nicot systeem ook voor jou nuttig is:

  1. Lukt het je niet om de kleine jonge larven (maximaal 24 uur oud) om te larven?
  2. Wil je met weinig werk een groot aantal larven van dezelfde leeftijd hebben zonder omlarven? Bijvoorbeeld als je voor de hele vereniging larven ter beschikking wil stellen.

Lees dan verder en ontdek hoe je het Nictot systeem gebruikt om koninginnen te telen.

Voorbereiding

De basis van het Nicot systeem is de cassette waarin de koningin opgesloten wordt zodat ze haar eitjes direct in de plastic omlarfdopjes legt. Zo krijg je zonder omlarven tot wel 110 larfjes, die je voor verdere verzorging aan een pleegvolk geeft.

Het Nicotraam (cupularve of cassette) is de basis van het Nicot systeem.

Voor een goede werking mogen de bijen het Nicotraam niet als een vreemd voorwerp beschouwen. Smeer daarom op de kant met het raatpatroon, met een kwast, hete (= vloeibare) bijenwas. Snij een rechthoekig stuk raat uit een uitgebouwd raam om ruimte te maken voor de cassette. Daarna schroef je de cassette vast in het raam. Achter op het Nicotraam steek je tot 110 omlarfdopjes en sluit daarna de cassette af met het deksel.
Hang het raam met de cassette, maar zonder moerrooster, een paar weken voordat je start met de teelt in het teeltvolk. Hang het raam  midden in het broednest tussen goed belegde raten.

Nicot omlarfdopjes.

De koningin in de cassette opsluiten

Als het teeltvolk met de koningin sterk genoeg is dan is dat het moment om de teeltkoningin op te sluiten in de cassette. Druk het moerrooster op zijn plaats, laat de koningin er in lopen en sluit de cassette. Voordat je het raam met de cassette en de koningin terug hangt neem je een raam extra weg om het Nicotraam meer ruimte te geven.  De bijen kunnen nu gemakkelijker in en uit de cassette en er verzamelen zich meer bijen in de ruime bijenstraten aan weerszijde van het Nicotraam

Belangrijk: sluit de koningin niet langer op dan 24 uur in de cassette!

Na 24 uur verwijder je het moerrooster en laat de koningin zelf van raat wisselen. Je kan ook suikerdeeg in het speciale compartiment doen zodat de bijen de koningin zelf kunnen bevrijden.

Heeft de koningin na 24 uur de cellen nog niet belegd dan zal ze dit de volgende uren of dagen ook niet doen. Bevrijd de koningin daarom uit de cassette voordat je haar verliest. Je kan het Nicotraam in het volk laten en wachten totdat het volk sterk genoeg is om dan nog eens te proberen de koningin tot leggen te bewegen.

Larven in het pleegvolk hangen

Nu laat je het raam met de cassette nog 3 dagen in teeltvolk hangen tot dat de eieren larven geworden. Voor de verzorging van de larven gebruik ik een verzamelbroedaflegger als pleegvolk. De verzamelbroedaflegger maak ik een week eerder. Op het moment van inhangen van het teeltraam met de larfjes is het pleegvolk moerloos, heeft geen open broed en puilt uit met jonge bijen. In het pleegvolk hang ik een teeltraam met in totaal 20 dopjes met de eendagslarven. Omdat het pleegvolk hopeloos moerloos lopen de larfjes geen gevaar opgeruimd te worden en de verzorging van de larven is vanaf het begin optimaal. Op de zesde dag controleer ik of de dopjes aangenomen zijn. Als tenminste 16 cellen zijn aangenomen is alles in orde.

Moerdoppen beschermen met uitloopkooitjes

Blijven de koninginnen tot het uitkomen in het pleegvolk dan raad ik je aan ze te beschermen door uitloopkooitjes over de cellen te schuiven. Hiervoor zijn de uitloopkooitjes van Nicot systeem het beste. De Nicot uitloopkooitjes uit de startset steek je op de gele celdophouders. De celdophouders van het Nicot systeem gebruik je zowel voor het bevestigen van omlarfdopjes als voor het vast zetten van de uitloopkooitjes. De gele celdophouders op hun beurt steek je op de bruine grondplaatjes aan de teeltlat.

Nicot celdophouder.

Nicot grondplaatje.

Je kan de moerdoppen met uitloopkooitjes beschermen direct na het sluiten van de doppen (na 5 dagen) of vlak voor het uitlopen (na 10-11 dagen). Een voordeel bij het beschermen vlak voor het uitkomen is dat de doppen tot die tijd beter warm worden gehouden. Maar er is dan wel het risico dat de moerdoppen worden ingebouwd als er een goede dracht is.

Nicot uitloopkooitje.

Koninginnen invoeren

De koninginnen die uitlopen worden in bevruchtingsvolkjes ingevoerd. Elke bevruchtingsaflegger krijgt een rijpe moerdop. Een moerdop hang je op de dag van uitlopen (na 12 dagen) in een bevruchtingsvolkje. De gele Nicot celdophouders hebben vleugeltjes zodat je ze gemakkelijk tussen twee raten kan hangen.

Tot Slot

Het Nicot systeem met bied imkers, die omlarven moeilijk vinden, een goede mogelijkheid om zelf koninginnen te telen. Maar ook voor ervaren koninginnentelers is het Nicot systeem zeer gemakkelijk te gebruiken om met weinig werk een groot aantal larven van dezelfde leeftijd te krijgen.

Onderdelen van het Nicot systeem: grondplaatje + celdophouder + omlarfdopje + uitloopkooitje.

Ook Interessant:

Nicot startpakket kopen? Klik hier >>