Toen ik als klein mannetje met Berend Brink uit Otterlo op pad ging om zijn bijen op de heide te verzorgen kon ik nog niet vermoeden dat zich in een bijenkast een superorganisme schuil hield, dat ze met elkaar communiceren door middel van dans en dat ik ooit zelf deze fascinerende insecten bijen zou gaan houden. Laat staan het boek Bijenhouden voor iedereen schrijven.
Mijn interesse was echter gewekt en groeide uit tot een fascinatie voor honingbijen.
Toen ik jaren later tijdens een vakantie met mijn gezin een imker sprak, wakkerde het vlammetje in mij weer op. Het jaar daarop startte ik met de basiscursus bijenhouden, kreeg ik mijn eerste volkje en werd imker. Dat is nu al weer meer dan 25 jaar geleden. Ik merkte dat ik helemaal opgezogen werd in de wondere wereld van de honingbij en alles wilde weten. Sinds ik imker werd heb ik enorm veel bijgeleerd.
"KENNIS + PRAKTIJK = WIJSHEID"
Met vallen en opstaan groeide mijn hobby uit tot bestuivingsimkerij met meer dan 100 bijenvolken, kweekte ik jaarlijks honderden koninginnen, werkte ik als bijenonderzoeker voor WUR en had ik bijna tien jaar de dagelijkse leiding van het Bijenhuis van de Nederlandse Bijenhouders vereniging.
In het Bijenhuis had dagelijks contact met vele imkers, hoorde hun frustratie en zag ik vele de hoop opgeven. Ook in mijn eerste jaren als imker zag ik soms door de bomen het bos niet meer. Alle goed bedoelde maar vaak tegenstrijdig adviezen van ervaren imkers en imkerboeken ten spijt.
Nederlandstalige bijenboeken waren er wel, maar dat waren vooral vertalingen uit landen waar bijenhouden op een totaal andere manier wordt uitgeoefend, waar andere gevaren dreigen en met andere bijenrassen geïmkerd wordt. Als ik die boeken nu nog eens doorlees zie ik dat ze niet eens door een imker zijn vertaald, laat staan een imker met ervaring.
Andere boeken zijn zo uitgebreid dat je als beginnende imker al gauw het overzicht kwijtraakt en geen idee hebt wat je nu wel, of vooral niet moet doen. In veel boeken zie ik ook hoe schrijvers elkaar napraten of liever gezegd copy-pasten, maar wat ze schrijven hebben ze zelf nooit in de harde praktijk toegepast.
"Ik vraag me vaak wat er wordt geschreven, vooral door degenen die niet het voordeel van hun eigen ervaring kunnen doorgeven, maar de woorden van anderen herhalen."
Er groeide een idee om op een praktisch, voor iedereen te volgen boek te schrijven. Een boek over bijenhouden, toepasbaar voor de Nederlandse situatie. Met mijn idee stapte ik naar uitgevrij Kosmos, die het idee direct omarmde. Zo gevraagd, zo gedaan ging ik aan de slag... En zo werd een idee, werkelijkheid.
Van praktische elke stap maakte ik foto’s en schreef aanvullende teksten. 126 pagina’s en talloze foto’s later was het af. In april 2015 zag de eerste druk van mijn boek Bijenhouden voor iedereen het daglicht. Rijk geïllustreerd met mijn eigen bijenfoto’s.
Nog geen jaar later volgde de tweede druk en in 2023 is alweer de de vijfde druk verschenen. Wat begon als een idee is uitgegroeid tot een super gaaf eindresultaat waar ik trots op ben.
Dit boek bevat werkelijk alles wat je moet weten om imker te worden, ik heb helemaal niets achter gehouden. ;-) Ik zou het leuk vinden als je het een plekje in je boekenkast wilt geven. Met mijn boek Bijenhouden voor iedereen pluk jij de vruchten van mijn jarenlange ervaring. Alles wat je uit mijn boek leert is in de praktijk getest en bewezen. Met dit boek heb je een praktisch stappenplan om met meer succes bijen te houden.