Wanneer moet ik oxaalzuur druppelen tegen varroamijten?

Oxaalzuur druppelen doe je als een bijenvolk broedloos is. Maar hoe bepaal je dat moment in de herfst en winter? Van een imker hoorde ik dat een koningin stopt met eitjes leggen na de eerste nachtvorst. Drie weken daarna zou het bijenvolk broedloos zijn. Maar is dat ook zo?  En hoe weet je zeker wanneer het juiste moment is om oxaalzuur te druppelen?

Effectief oxaalzuur druppelen

Oxaalzuur druppelen heeft alleen zin als er geen broed in een bijenvolk aanwezig is. Als er wel broed aanwezig is, zitten varroamijten verstopt in de broedcellen. Oxaalzuur kan daar niet bij komen en deze mijten worden niet gedood. Oxaalzuur druppelen is dan niet effectief.

Meten is weten

Of een koningin daadwerkelijk stopt met eitjes leggen na de eerste nachtvorst kan ik niet bevestigen. Ik vertrouw meer op temperatuur meten om het juiste moment te bepalen. Daarom hang ik een digitale thermometer in het midden een bijenvolk. Op de display lees ik af of het volk broed heeft of broedloos is. Geeft de thermometer méérdere dagen achter elkaar 32-35 graden Celsius aan, dan is er broed aanwezig.

De kerntemperatuur is veel lager, 21 graden Celsius, als er geen broed aanwezig is. De temperatuur van de buitenkant van de wintertros is zelfs nog lager, 10 graden Celsius. Net warm genoeg om te voorkomen dat de bijen aan de buitenkant verkleumen, van de tros vallen en dood gaan.

Warmte pieken

Misschien vraag je af waarom ik de nadruk leg op méérdere dagen. Dat zit zo. Tijdens de winterzit houden de bijen de tros warm met warmte pieken. Deze warmte pieken worden waargenomen met tussenpozen van meerdere dagen. Een warmte piek speelt een sleutelrol bij het verwarmen van de wintertros. Gespecialiseerde verwarmingsbijen worden ingezet om de tros tot 28-30 graden Celsius te verwarmen. Waarna de tros weer afkoelt tot 21 graden Celsius.

Broed of broedloos? Of meet ik een warmte piek?

Hoe meet je de temperatuur van de wintertros?

Hang de voeler van de thermometer in het midden van de wintertros en leg de display op de dekplank. Zo kan je zonder de bijen te storen de temperatuur aflezen en het moment bepalen wanneer je oxaalzuur moet toepassen. Zakt de kerntemperatuur tot 21 graden, dan is het bijenvolk broedloos en kan je met oxaalzuur druppelen.

Tip: Kies voor een  digitale thermometer met een snoertje met een sensor.

Bepaal het moment voor oxaalzuur druppelen met een thermometer

Hoe maak je een oxaalzuuroplossing?

Bijen@wur adviseert om met een kant en klare oxaalzuuroplossing te druppelen. Dat is veiliger voor jezelf en je bijen. Oxuvar is de enige kant en klare oxaalzuuroplossing die is toegelaten in Nederland voor de bestrijding  van varroamijten. Bestel hier je kant en klare oxaalzuur oplossing Oxuvar >>

Bijen@wur adviseert een kant en klare oplossing voor oxaalzuur druppelen (Bron: brochure Effectieve bestrijding van varroa).

Ook interessant: