Moerloos of toch niet? Doe de moerproef!

Moerloos, of niet? Vandaag kreeg ik deze vraag van imker Jan:

“Ik heb een prachtig bijenvolk. Veel bijen, enorm veel honing maar zonder broed. Vier dagen geleden heb ik een raam met open broed uit een ander volk ingehangen. Gisteren, dus 3 dagen later: géén dop. Er zal dus wel een koningin in het volk zijn. Uit angst voor zwermen heb ik een reepje moerrooster voor het vlieggat gezet. Ik weet dat zoiets nergens aanbevolen wordt, maar wat moet ik anders doen?”

Broedloos en misschien moerloos

In het bijenvolk zijn na vier dagen géén redcellen aangezet. Misschien heeft het bijenvolk al gezwermd en is er een onbevruchte koningin aanwezig. Ik raad je aan het moerrooster weg te halen anders kan de jonge koningin er niet op uit om een bruidsvlucht te maken.

Is mijn bijenvolk moerloos?

Als je twijfelt of er in het bijenvolk nog een moer zit (je vind geen koningin of broed, maar het bijenvolk gedraagt zich gewoon) doe dan de moerproef.

Moerproef doen

Bij de moerproef hang je een raam met open broed in het bijenvolk waarover je twijfelt en kijkt na een tot drie dagen of er op dat raam redcellen zijn aangezet. Zijn er redcellen aangezet dan is er géén koningin. Het volk is dan moerloos.

Tip: lees hier meer over de moerproef

Wat gehad aan deze tip? Deel ‘m met anderen.