7 Redenen waarom beginnende imkers de fout in gaan en hoe jij dit kan voorkomen
Eindelijk heb je het voor elkaar. Je bent natuurliefhebber met een druk leven. Op zoek naar rust als tegenhanger van je drukke bestaan wil je meer verbinding met de natuur en je besluit bijen te (gaan) houden. Maar dan valt het tegen, ondanks dat je veel tijd besteed aan de verzorging van je bijen is het moeilijker dan je dacht. Je bijen doen het niet goed en gaan misschien wel dood. Je weet niet wat je moet doen of waar het aan ligt, je ervaart stress en wil misschien wel stoppen.
Misschien is het zo dat je al een imkercursus gevolgd hebt, maar dat je na afloop geen mentor hebt waar je op terug kunt vallen. Of misschien zie je door alle tegenstrijdige adviezen door de bomen het bos niet meer en zou je eigenlijk willen dat er altijd iemand is die antwoord heeft op al jouw vragen.
Soms wil je als imker te snel, we houden nou eenmaal van snel zichtbare resultaten. In het geval van bijenhouden kan het best zo zijn dat er een andere reden is waarom het niet (goed) lukt.
Het belangrijkste is dat je die reden gaat achterhalen en je bijenhobby WEL succesvol laat worden. Bijenhouden is het mooiste wat er is en de bijen kunnen jou een enorme boost geven. In dit artikel ga ik je helpen door een aantal redenen te noemen waarom je bijen het misschien niet goed doen. Ik hoop dat je op deze manier je bijen gezond kunt houden en je hobby echt succesvol maakt zodat jij net zoveel plezier aan je bijen gaat beleven als ik.
1. Je kijkt weinig in je bijenvolken
Zodra je bijen hebt ga je ze observeren. Dit is echt ontzettend belangrijk. Het observeren van je bijen kan je in 2 stappen doen. Ik raad je aan om wekelijks of zelfs dagelijks de vliegplank te observeren. Dit is niet alleen super leuk, maar je krijgt zo waardevolle informatie. Je ziet bijen terugkeren met stuifmeelklompjes en raakt vertrouwt met de normaal vliegactiviteit van een bijenvolk. Zo kan je veranderingen zien en herkennen zonder je bijenvolken te storen. Ondanks deze voordelen zijn vliegplankobservaties geen vervanging voor kastinspecties.
Je denkt nu misschien: ”Maar Jeroen, verstoor ik het bijenvolk niet als ik de bijenkast steeds openmaak?” Ik zal dat zeker niet ontkennen, maar goed uitgevoerde kastinspecties vertellen veel over de gezondheid van je bijen zodat je ze op tijd kunt helpen als ze in nood zijn. Het niet doen van een kastinspectie kan leiden tot verwaarlozing. Toen ik pas met bijenhouden begon heb ik ook flink wat uit moeten proberen voordat ik eenmaal wist wat de bijen nodig hebben.
Kastinspecties zijn nodig voor een goede verzorging van je bijen. Ze brengen problemen eerder aan het licht en geven je de kans om snel een oplossing te bieden. Je helpt je bijen als ze in nood zijn. Ik raad beginnende imkers aan om elke 2 weken je kasten te inspecteren, maar niet meer dan dat. Te veel kastinspecties kunnen stressvol voor de bijen zijn. Als je meer ervaren bent kan je met minder kastinspecties toe.
2. Je kan de koningin niet vinden
Als imker is het belangrijk om te weten of er een koningin aanwezig is in het bijenvolk. Je kan dan op zoek gaan naar de koningin. Dat kan heel lastig zijn. Lukt het je niet om de koningin te vinden ga dan niet het hele bijenvolk ondersteboven halen en doorspitten om een glimp van haar op te vangen. En als je haar niet kan vinden denk dan niet meteen dat ze verloren is. De koningin is de enige die eitjes legt. Daarom is het belangrijk te leren hoe eitjes eruit zien. Als je eitjes vind in je bijenvolk betekend dat de koningin er tenminste drie dagen geleden nog was. Ik kijk elke keer als ik een bijenvolk inspecteer naar eitjes en ik raad het ook jou aan te doen en niet opzoek te gaan naar de koningin. Kom je haar toch tegen dan is dat mooi meegenomen.
3. Je hangt niet genoeg raampjes in de bijenkast
Bijen hebben de eigenschap om elke vrije ruimte vol te bouwen met honingraten. Een standaard bijenkast (spaarkast) is gemaakt voor 10 ramen. Als je minder ramen in je bijenkast hangt dan bedoelt dan bouwen je bijen de lege ruimte vol met honingraten. Dat leidt tot een warboel van wildbouw waar je niets mee kan. Dus kan je er beter voor zorgen dat er altijd het juiste aantal ramen in je bijenkast hangt.
Template not found..4. Je voert je bijen niet
Wanneer je bijen hebt is het belangrijk om goed voor ze te zorgen. Honingbijen zijn afhankelijk van jou als imker. Vooral jonge volken kunnen niet overleven zonder je hulp. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken of je bijen genoeg voedsel hebben en te checken of ze geen honger hebben. Je kunt dit controleren door te kijken of je bijen nieuwe raten bouwen. Is dit niet het geval, voer ze dan. Voeren stimuleert jonge bijenvolken om raten te bouwen en te groeien tot gezonde bijenvolken. Doe je dat niet en je woont niet in een rijk drachtgebied, dan zal je bijenvolk waarschijnlijk de winter niet halen.
Als je honing wil oogsten van je bijen dan is het belangrijk om alleen het overschot te oogsten en een groot deel voor de bijen achter te laten. Meestal is de door de bijen aangelegde honingvoorraad niet voldoende om de winter door te komen en is het nodig om alsnog bij te voeren. Ook als je geen honing geoogst hebt is het belangrijk om te controleren of er voldoende honing is om de winter mee door te komen. Wil je meer informatie over hoeveel voedsel bijen nodig hebben? Klik hier >>.
5. Je gebruikt geen persoonlijke bescherming
Beginnende imkers kunnen soms een romantisch beeld van bijenhouden hebben. Op video’s zie je een ervaren imker zonder handschoenen en imkerjack een bijenkast inspecteren. Misschien denk je hetzelfde te kunnen. De werkelijkheid is dat ook doorgewinterde imkers gestoken worden. Het gedrag van bijen wordt door verschillende factoren beïnvloed. Laat je niet verleiden een conclusie te trekken dat je bijenvolk zachtaardig is op basis van een paar inspecties. Doe daarom ALTIJD je imkerjack aan en double check je ritsen voordat je een bijenkast opent. Als je deze veiligheidstip negeert breng je je gezondheid ernstig in gevaar. Ook als je niet allergisch bent, kunnen veel bijensteken je in het ziekenhuis doen belanden. In het minst erge geval heb je een dik gezicht, maar dat is wel slechte PR voor bijenhouders en je bijen!
6. Je inspecteert een bijenvolk zonder beroker
Je bent klaar om je bijen te inspecteren. Je gebruikt hiervoor een beroker. Door de rook te geven tanken bijen zich vol met honing. Rook houd ze daarom bezig en afgeleid van het werk dat jij wil doen. De rook blokkeert ook de alarmsignalen die bijen geven. Dat klinkt misschien als stressvol voor bijen en kan misschien voor jou een reden zijn om de beroker niet te gebruiken. Maar die alarmsignalen zijn bedoelt om een georganiseerde aanval tegen jou te ondernemen.
Als je de beroker niet gebruikt zullen je bijen defensief reageren, in je handschoenen en imkerjack steken en daaraan sterven. Hierdoor raken andere bijen meer en meer geïrriteerd en kunnen zelfs je buren lastig vallen. Daarom raad ik je aan altijd je beroker te gebruiken.
7. Je hebt maar 1 bijenvolk
Ik raad je aan om met tenminste twee bijenvolken te beginnen. Twee bijenvolken houden vergt niet veel meer tijd en ruimte dan één en heeft veel voordelen. Als je twee bijenvolken naast elkaar hebt staan heb je de kans om te vergelijken en leer je meer.
Het kan zijn dat je een bijenvolk hebt dat zwak is terwijl een ander bijenvolk juist sterk is. Je kan dan met ramen broed van het sterke volk het zwakke volk een boost geven. Misschien verliest een bijenvolk om wat voor reden dan ook haar koningin en lukt het ze niet om een nieuwe te kweken. Je kan dan met jonge larven van het andere bijenvolk je moerloze volk weer moergoed maken.
Geen goed of fout
We hebben nu 7 redenen besproken waarom het bijenhouden misschien niet goed gaat en niet de gewenste resultaten geeft, namelijk gezonde bijen en een blije imker. Ik hoop heel erg dat als je bijen het niet goed doen, je hier wat aan hebt. Je kunt deze informatie natuurlijk ook heel goed gebruiken als je net gaat beginnen met bijenhouden! Wat ik je vooral wil meegeven is dat er geen goed of fout is. Blijf echt proberen. Bijenhouden leer je door je hoofd in een bijenkast te steken. Wil je nog meer succesvolle imkertips en persoonlijke hulp?
Volg onze Workshop Starten met Bijen >>