Hoe bereid je een Warré kast voor op de komst van een bijenzwerm?

Vorige week eindelijk een bijenzwerm geschept. Een zwerm is precies wat ik nodig had om mijn eerste Warré kast te bevolken. En een eerste mogelijkheid om praktische ervaring op te doen met bijenhouden in een Warré kast. Maar eerst moet je de Warré kast voorbereiden voordat je een zwerm kan huisvesten. Ik leg je stap voor stap uit hoe ik dat gedaan heb.

Warré kast behandelen tegen weersinvloeden

Voor het behandelen van cederhout vaak gekookte lijnolie aanbevolen, maar mijn ervaring met gekookte lijnolie is niet positief. Het bied onvoldoene werstand tegen weersinvloedden. Daarom heb ik de Warré kast behandeld met Deense olie. Helaas was al na een seizoen het daken al aan het verweren. 🙁

Sindsdien behandel ik al mijn cederhouten kasten met Jotun Visir Oljegrunning Klar en Jotun Demidekk. Dit bied een super goede bescherming tegen wer en wind en laat de mooi warme houtkleur intact.

Joost verft een Warré kast met Deense olie.

De eerste bui op de nog lege Warré kast was een goede test. Het water loopt er mooi vanaf!

Deense olie maakt je Warré kast weerbestendig.

Toplatjes voorzien van voorbouw

In een Warré kast gebruik je geen raampjes met kunstraat, maar toplatten met voorbouw. Het is enorm belangrijk dat je de toplatten van voorbouw voorziet zodat de bijen hun raten mooi in het midden bouwen. Bekijk hier mijn video:


Zo heb ik het gedaan:

  1. In een toplat heb ik twee spijkertje geslagen. Precies in het midden van een toplat en aan beide zijden eentje. Zo heb je een mal om de was langs te gieten;
  2. Om te voorkomen dat de was ook aan de mal hecht laat je het toplatje met de spijkertjes in koud water weken;
  3. Ondertussen heb ik biologische bijenwas laten smelten. Je kan natuurlijk ook bijenwas uit je eigen imkerij gebruiken. Bijenwas is brandbaar, smelt bijenwas daarom altijd au bain-marie.

Als je een toplat tegen de spijkertje van de mal houdt en daarlangs de bijenwas laat stromen krijg je precies in het midden van de toplat een richeltje was. Hierop beginnen de bijen met het aanzetten van de raat. Het is belangrijk dat de toplatten droog zijn, ander hecht de bijenwas niet.

De toplatten in een Warré kast hebben een hart op hart afstand van 36 mm. De toplatten zijn 24 mm breed en de binnenmaat van een Warré broedkamer is 30 cm. Voor de juiste afstand moet er tussen elk latje en tussen de zijwand en een toplat 12 mm ruimte zijn. Als je de toplatten goed hebt verdeeld zet je ze vast met een koploos spijkertje.

Twee broedkamertjes van de Warré kast leken mij genoeg om de zwerm te huisvesten dus heb ik samen met mijn zoon Joost 16 toplatten voorzien van voorbouw.

Voordeel een Warré kast met toplatten

Het gebruik van toplatten bespaart kosten omdat je géén kunstraat hoeft te kopen. Je kan je eigen bijenwas gebruiken die niet vervuild of vervalst is. Bovendien bespaar je veel tijd: je hoeft geen ramen te timmeren, oogjes te zetten, draad te spannen of kunstraat in te smelten.

Standplaats voor de Warré kast

De Warré kast heb ik klaar gezet in onze achtertuin op een gerecyclede tuintegel zodat de voetjes niet direct in het natte gras staan. Het is belangrijk dat je de tegel waterpas stelt op een laagje straatzand. Bij natuurbouw is het absoluut noodzakelijk dat de bijenkast waterpas staat.

De standplaats van een Warré kast moet waterpas zijn.

Zwerm huisvesten

Terug naar de zwerm. De zwerm heb ik behandeld met Oxuvar tegen varroamijten. Zo geef je het bijenvolk een varroa arme start.  Voordat je de zwerm in de Warré kast stort, zet je er eerst een lege broedkamer op. De zwerm stort je dan in de lege broedkamer. De zwerm zal langzaam door de toplatten naar beneden zakken. Met een beetje rook kan je het proces versnellen. Als de zwerm naar beneden is gezakt haal je de lege broedkamer eraf en leg je het dekkleedje erop, daarop komt de bak met isolatiemateriaal en tenslotte het dak. De laatste bijen die nog in het zwermkastje zitten klop je af op de grond voor de Warré kast.

Bijenvolk met rust laten

De volgende dag zag ik aan de vele wasplaatjes op de lade dat de bijen aan het bouwen zijn. Tussen de wasplaatjes lagen ook een paar varroamijten. De Oxuvar heeft zijn werk gedaan! Een zwerm hoef je de eerste dagen niet te voeren. Een zwerm neemt voldoende honing mee als voedselvoorraad. Bovendien staat er in de directe omgeving veel in bloei en er is goed weer voorspeld. Bij slechte dracht en/of slecht vliegweer moet je de zwerm na een paar dagen wel voeren. Voer het liefst met eigen honing of anders suikerwater, maar nooit buitenlandse honing. Buitenlandse honing bevat sporen van Amerikaans vuilbroed!

Wasplaatjes op de lade van de Warre kast: de bijen bouwen raten.

Eerste vluchtige inspectie van het bijenvolk

Woensdag kon ik toch niet even laten om even onder het dekkleedje te kijken. Ik wilde mijzelf ervan overtuigen dat ze ook echt aan het bouwen zijn, maar ik wilde vooral weten of de raten ook in het midden van de toplatten zaten. Met korte broek (met was de eerste zomerse dag van 2017!) maar wel met een kap op heb ik even snel gekeken. Wat ik zag maakte me echt blij: op alle 8 toplatten zijn de bijen begonnen met bouwen. Aan alle toplatten zag ik de zuiver witte raten van jonge bijenwas.

Missie geslaagd!

De Warré kast (op de achtergrond) met de zwerm in onze tuin.

PS Wil je meer weten over bijenhouden in een Warré kast? Dan heb ik twee boekentips voor je:

  1. Beekeeping for all van Emille Warré *** Nederlands talige versie ***
  2. Natural Beekeeping with the Warré Hive van David Heaf

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder!