De koningin vinden in een bijenvolk: 5 Tips

De koningin vinden in een bijenvolk is niet altijd even makkelijk. Meestal is het ook helemaal niet nodig haar te vinden, maar als je een kunstzwerm wil maken moet je toch eerst de koningin vinden. Ik geef je vijf tips om je te helpen de koningin te vinden.

Waarom wil je de koningin vinden?

Stel jezelf eerst de vraag waarom je de koningin wil vinden voordat je het hele volk gaat doorploegen. Als je alleen wil weten of ze aanwezig is en aan de leg is dan hoeft je de koningin helemaal niet te vinden. Waarop moet je dan letten?

Tekenen dat de koningin er is

Voordat je de bijenkast opent kijk je eerst naar de vliegplank. Wordt er actief gevolgen en komen bijen binnen beladen met stuifmeelklompjes? Dan is de kans groot dat de koningin er is én aan de leg is. Bijen verzamelen stuifmeel om de larven te voeden. Zijn er larven, dan is de koningin er waarschijnlijk ook.

Honingbij met stuifmeel: teken dat de koningin in het bijenvolk is.

Als je het volk toch wil openen, zoek dan naar eitjes en hele jonge larven. Vind je die? Dan is de koningin bijna zeker aanwezig. In ieder geval was ze er drie dagen geleden nog en heeft ze eitjes gelegd. Het eistadium duurt immers drie dagen. Zie je dus bijen binnenkomen met stuifmeel en zie je eitjes in de raten dan is de koningin aanwezig en hoef je niet verder te zoeken. Kom je haar toch tegen? Dan is dat natuurlijk leuk! Maar soms moet je de koningin vinden.

Eitjes en larven: de koningin vinden is niet nodig.

Tip: Vind je géén eitjes of larven? Doe dan de moerproef.

De koningin merken

Je kan natuurlijk de koningin merken. Een gemerkte koningin valt direct op tussen de werkbijen. Ik ben geen voorstander om de koning te merken. Met enige oefening kan je ook een koningin die niet gemerkt is snel vinden.

Een gemerkte koningin valt goed op, maar echt fraai vind ik het niet.

Makkelijk een koningin vinden met mijn 5 tips

Tip 1. Werk rustig en gebruik een weinig rook.

Als je in een bijenvolk gaat werken zorg dan dat je daar alle tijd voor hebt en je niet hoeft te haasten. Wil je de koningin vinden? Dan is dat nog belangrijker. Werk daarom rustig en gebruik een weinig rook. Je hoeft de bijen niet uit de kast te roken, gebruik daarom zo min mogelijk rook! Als je veel rook geeft gaan de bijen onrustig door elkaar rennen en is het bijna onmogelijk dat je de koningin vinden kan.

Tip 2. Werk op een zonnige warme middag.

Als het enigszins kan zoek de koningin dan op een warme en zonnige middag. Veel vliegbijen zijn dan op pad. Met minder bijen in de bijenkast is het zoeken naar de koningin veel makkelijker. Bij koel weer zitten de bijen als een pels op de raten. De koningin kan zich daaronder goed verstoppen.

Tip 3. Kijk eerst op het raam dat nog in de bijenkast hangt.

Als je een raam uit de bijenkast haalt heb je zicht op het volgende raam dat er nog in hangt. Kijk direct op dit raam. Doe dat vóórdat je het raampje inspecteert dat je in je hand hebt. 9 van de 10 keer dat ik de koningin vind is het op het raam dat nog in de kast hangt. Als je over het raatoppervlak kijkt kan je haar zien waggelen om een donker plekje op te zoeken. Deze tip werkt het beste als de ramen in warmbouw hebt. Is je bijenkast in koudbouw (zoals de spaarkast)? Werk dan naast de bijenkast in de plaats van erachter.

Tip 4: Bekijk elk raam van links naar rechts en van boven naar beneden.

Zie je de koning niet op het raampje dat in kast hangt? Bekijk dan het raam dat je in je handen houd. Begin in de linker bovenhoek en scan het raatoppervlak van links naar rechts en van boven naar beneden. Draai het raam om en herhaal de scan. Kijk tijdens het draaien van het raam over het raatoppervlak of je de koningin ziet. Zitten er veel bijen op een kluitje? Jaag ze dan uiteen met een beetje rook.

Tip 5. Beperk je zoekgebied.

Als je echt veel moeite hebt om de koningin te vinden beperk dan het zoekgebied. Deze tip werkt alleen bij een bijenvolk op twee broedkamers. Leg een (extra) moerrooster tussen de twee broedkamers. Doe dat tenminste vier dagen voordat je de koningin wil zoeken. Vier dagen nadat je het moerrooster hebt gelegd zoek je naar eitjes. In de broedkamer waar je eitjes vind zit de koningin! Je hoeft dus alleen die broedkamer te doorzoeken om de koningin te vinden.

De koningin gevonden!

Heb je de koningin gevonden? Hang haar dan mét het raampje waarop ze zit over in een leeg zesraams kastje dat je klaar hebt staan. Zorg ervoor dat de vliegopening afgesloten is. Sluit het kastje met een dekplank direct nadat je het raampje met de koningin hebt overgehangen. In het zesraamskastje is de konining veilig geparkeerd.

Koningin gevonden!

Succes!