De koningin merken, de voordelen en nadelen op een rijtje

Een koningin merken kan je doen om haar bijvoorbeeld sneller te kunnen vinden in de menigte van het bijenvolk. Hoewel het handig kan zijn ben ik geen voorstander van het merken van een koningin. Ik zet de voor- en nadelen van een koningin merken op een rijtje.

Waarom zou je een koningin merken?

Een reden kan zijn dat je de koningin moet kunnen vinden, bijvoorbeeld als je een kunstzwerm wil maken. Daarom kan je de koningin merken met een gekleurd plaatje dat je op haar borststuk lijmt. Koninginnentelers gebruiken genummerde merkplaatjes zodat ze haar herkomst kunnen achterhalen. Je kan je koningin ook merken met een speciale verfstift om koninginnen te merken. Er zijn ook imkers die Tipp ex of nagellak gebruiken. Er is zelfs een internationale kleurcode voor het jaar waarin een koningin geboren is.

Kleurcode voor het merken van koninginnen:

  • Wit als haar geboortejaar eindigt op 1 of 6
  • Geel als haar geboortejaar eindigt op 2 of 7
  • Rood als haar geboortejaar eindigt op 3 of 8
  • Groen als haar geboortejaar eindigt op 4 of 9
  • Blauw als haar geboortejaar eindigt op 5 of 0

Bijvoorbeeld: een koningin geboren in 2018 krijgt een rode stip, een koningin van 2019 een groene, enzovoorts. Zo zie je in één oogopslag hoe oud een koningin is.

Tip: Kies voor een gekweekte koningin of een zwermcelkoningin. Als je met de Aalster methode imkert, maak je gebruik van redcelkoninginnen voor de hoofdvolken. Een redcelkoningin is kleiner dan een gekweekte koningin of een koningin die in een zwermcel opgekweekt is. Een koningin uit een redcel is daarom veel moeilijker te vinden!

Een gekweekte koningin is ook zonder merkteken goed te vinden.

Waarom een koningin niet merken?

Leren observeren vind ik een belangrijke reden om een koningin niet te merken. Natuurlijk vind je een gemerkte koningin veel makkelijker dan een ongemerkte, maar na enige oefening is het vinden van een koningin geen enkel probleem meer. Je vind dan al gauw 9 van de 10 keer een ongemerkte koningin te midden van haar dochters. Merk je de koningin wel dan leer je niet om goed te kijken. Je ziet dan details over het hoofd en je mist dan niet alleen de koningin, maar ook tekenen die wijzen op ziektes of andere problemen.

Als je een bijenvolk inspecteert is het niet altijd nodig de koningin te vinden (wel leuk natuurlijk als je haar tegenkomt). Als je eitjes in de cellen ziet is dat een teken dat de koningin er is.

Eitjes in cellen, de koningin is in de buurt.

Een koningin merken en hanteren is een risico

Een andere reden om een koningin niet te merken is het risico dat je een waardevolle koningin bij het hanteren kan beschadigen. Vooral haar achterlijf is kwetsbaar. Bij het merken kan je haar besmeuren met lijm of verf. Zo’n koningin is geen lang en vruchtbaar leven beschoren. Haar tekortkomingen worden door de werkbijen snel opgemerkt en de koningin wordt vervangen door een beter exemplaar. Dat merk je omdat er ineens een ongemerkte koningin in het bijenvolk rondloopt. Natuurlijk kan je eerst oefenen op darren, maar een koningin merken blijft een risico!

Koningin niet merken om esthetische reden

Misschien vind je het niet belangrijk, maar ik vind een koningin met een rugnummer of verfklodder op haar borststuk gewoon niet fraai. Ik vind het leuk om bijen te fotograferen en een gemerkte koningin is gewoonweg niet mooi. Ook om esthetische reden merk ik mijn koninginnen niet.

Een gemerkte koningin met een klodder verf op haar borststuk .

Heb je moeite met het vinden van de koningin? Maar wil je de koningin niet merken? Lees dan mijn 5 tips om de koningin te vinden.

Succes!

PS weet je waar ik de verfstift om koninginnen te merken voor gebruik?

Gemerkte Marans eieren 😉