Knuffelbijen, zijn ze echt zo leuk als het klinkt?

Knuffelbijen in je eigen tuin, dat klinkt wel heel gezellig. En met alle negatieve berichten over hoe slecht het gaat met de bijenstand in Nederland kunt je hier meteen je beste beentje voor zetten. Of toch niet?

Knuffelbijen zijn heel populair. Veel mensen vinden imker worden net een stap te ver gaan, maar willen wel iets doen voor de bijen. Ze denken met de knuffelbij het bijen houden op kleine schaal op te pakken. Maar wat zijn knuffelbijen nu precies? Zijn ze echt wel zo knuffelbaar en help je de natuur hiermee vooruit?

Wat zijn knuffelbijen?

Knuffelbijen zijn in feite metselbijen. Dit is een wilde bijensoort die prima in Nederland kan overleven. Je kunt je knuffelbijen set eenvoudig bestellen op internet. Er kan gekozen worden voor een klein of middelgrote groep bijen. Daarnaast heb je de keus uit gewone knuffelbijen of rode knuffelbijen. De rode variant is zeldzamer, groter en een bijzonder zwart met rood uiterlijk.

De bijen worden in een kartonnen koker geleverd, samen met een bijenhotel. Op het moment dat je de bijen binnen krijgt zijn ze nog in winterslaap. Je bewaart de koker met de knuffelbijen in de koelkast, tot half maart. Dan gaat de koker naar buiten en haal je de dop eraf. Begin april zullen de mannetjes ontwaken uit hun winterslaap. Ze knagen zich een weg uit de cocon en vliegen naar buiten. Daar blijven ze wachten tot ook de vrouwtjes ontwaken, om ze meteen te bevruchten.

De vrouwtjes leggen de eitjes in het bijenhotel, samen met voldoende voedsel voor de baby knuffelbijen. De knuffelbijen leven maar zo’n 6 weken. In die tijd zoeken ze voedsel, leggen eitjes en zorgen dat het de nieuwe generatie aan niets ontbreekt.

Goed zorgen voor knuffelbijen

Zoals voor elk huisdier zal ook voor de knuffelbijen goed gezorgd moeten worden. Als je ze koopt, ben je er ook verantwoordelijk voor. Als je een pakket knuffelbijen aanschaft, wordt er een uitgebreide handleiding meegeleverd, waarin precies omschreven staat hoe je voor de beestjes moet zorgen.

De vrouwtjes leggen hun eitjes in het bijenhotel. Of ze kiezen hiervoor ruimten in een muur of iets dergelijks. Op een gegeven moment maken ze het nest dicht met aarde. Zodra de larven uit de eitjes komen eten ze de nectar op die het vrouwtje voor ze heeft achtergelaten. Na een paar weken is de nectar op en maken ze een cocon. Zo overwinteren ze in het bijenhotel tot het volgende voorjaar.

Volgens de meegeleverde handleiding haal je zelf de cocons uit het bijenhotel en bewaart deze weer in een koker in de koelkast. Daarna maak je het hele bijenhotel schoon voor volgend jaar, waarna het heel proces weer opnieuw begint.

Help je de natuur met knuffelbijen in de tuin?

Niet alle verhalen over knuffelbijen zijn even positief. Het is natuurlijk geweldig om deze diertjes bezig te zien in je eigen tuin. En zeker voor kinderen is het enorm leerzaam om te zien hoe deze bijen leven. Omdat knuffelbijen een zeer vredelievende soort zijn kun je er echt met je neus bovenop zitten zonder dat ze iets zullen doen.

Maar behalve de kennis en bewustwording die je opdoet over deze bijensoort lever je niet echt een bijdrage aan de natuur. Vaak is de ‘plotselinge’ aanwezigheid van een extra groep metselbijen niet gunstig voor de al aanwezige bijenpopulatie. De metselbij is juist een van de meest algemene soorten die het nog best goed doen. Die hoeven dus niet gekweekt te worden om in stand te houden.

Daarnaast hebben de meeste mensen, ondanks de uitgebreide handleiding, te weinig kennis over het voedsel dat de metselbijen nodig hebben. Deze bijensoort kan maar een korte afstanden vliegen. Voedsel en nestgelegenheid moet dus dicht bij elkaar liggen. Is er niet voldoende voedsel in de tuin te vinden dan zullen ze verhongeren.

Voor bijen zorgen, zonder knuffelbijen te kopen

Als je zorgt voor voldoende voedselplanten in je tuin zal deze bijensoort vanzelf naar je toe komen. Zo hoef je ze niet te kopen en verstoor je het natuurlijke evenwicht niet. Ook voorkom je dat er ziekten onder bijen verspreid worden, door bijen onnatuurlijk te laten reizen.

Bijen horen in de vrije natuur thuis. Help ze liever om daar een goed leven te hebben. Zorg voor voldoende bloemen, die op verschillende momenten in het jaar bloeien. Gebruik geen gif en zorg dat zoveel mogelijk bijen hun nest kunnen maken door bijenhotels op te hangen, niet te strak te snoeien en stukjes grond met rust te laten voor bijen die graag in de grond hun nest maken.

Dan is het niet nodig om knuffelbijen te kopen en kun je toch genieten van de bezige bijtjes in je tuin.

Lok je eigen knuffelbijen door te zorgen voor:
– Voldoende voedsel
– Een bijenhotel
– Laat holle stelen in de tuin staan als nestplaats
– Een veilige plek om te drinken
– Een gifvrije omgeving
– Rommelhoekjes in de tuin

Wil je graag de bijen helpen? Maak je tuin dan een paradijsje voor bijen. Plant en zaai onweerstaanbare bloemen, struiken en bomen, zodat je het hele jaar door voedsel voor bijen kunt bieden. Heb je geen tuin? Ook op een balkon kun je ook prima voor bijen zorgen. Je kunt zelfs je gemeente helpen om beter met bijen om te gaan. Alle beetjes helpen.

Dus waar ga jij beginnen? Wat doe jij om de bijen in je eigen tuin en de omgeving te helpen?

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?
Help wilde bijen met deze 7 tips
Help je gemeente bijvriendelijker te worden
Tips voor een bijvriendelijk balkon