Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur

De komende weken wordt het tropisch warm (dertig plus!), de bijen moeten daarom goed kunnen ventileren. Maar wil je Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur om varroa te bestrijden dan moet je de varroalade sluiten. Kan dat?

Ook bij hoge buitentemperaturen laat ik de varroalade gewoon onder de bijenvolken, via de vliegspleet kunnen bijen voldoende ventileren. De bijenvolken staan vrij opgesteld, niet in een bijenstal, en er is voldoende water in de buurt.

Wil je Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur (vanaf 25 graden Celsius), halveer dan de dosis Apiguard. Bij hoge buitentemperaturen geeft een half bakje (25 gram) Apiguard een goed resultaat. Na een week geef je een tweede behandeling met een half bakje. Bij een hoge mijtbesmetting geef je een week na de tweede behandeling nogmaals een half bakje.

Om de dosis te halveren verdeel je met je kastbeitel de gel in het bakje in tweeën. Een helft laat je in het bakje, de andere helft geef je op het dekseltje aan een ander bijenvolk.

Apiguard kan je op elk moment van de dag kan inzetten. Maar ga je Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur, dan raad ik aan Apiguard pas ’s avonds in te zetten. ’s Avonds is het koeler en verdampt er minder thymol. Hierdoor wennen je bijen langzaam aan de geur en raken ze minder opgewonden.

Zorg ervoor dat de vliegopening niet geblokkeerd wordt en hou je volken goed in de gaten.

Succes!

Ook interessant: