Varroalade lezen: wat vertelt de wasmul op de varroalade je?

De varroalade kan je gebruiken om een diagnose te stellen van een bijenvolk . Als je een varroalade gebruikt kan je informatie aflezen zonder een bijenkast te openen. Ik kreeg van een imker foto’s van varroalades uit drie bijenvolken. Die had ze onder haar volken geschoven om een beeld te krijgen van de straatjes, maar wat zeggen deze beelden?

Varroalade van bijenkast 1

Varroalade van bijenkast 1

Bij de eerste foto (kast 1) zie je drie duidelijke straatjes met crème-kleurig wasmul. Een bijenvolk dat drie straatjes bezet is een zwak bijenvolk. Wat ook opvalt is dat de drie straatjes aan de rechterkant op de lade te zien zijn. Dat betekend dat het bijenvolk rechts in de broedkamer zit en niet erg groot is. De lichte kleur van de mul duidt op was van jonge raten. De bijen knagen de voorraadcellen open om bij het voer te komen en laten de wasdeeltjes naar beneden vallen.

Als er geen voer boven de wintertros zit en het bijenvolk aan één kant zit loopt ze een groter risico om van het voer af te raken als er een koude periode komt. Als het weer het toelaat kijk dan snel even onder de dekplank om te zien of er nog voedsel boven de tros is. Zie je geen voer, hang dan een vol raam met honing direct tegen de tros aan. Heb je geen raam met honing geef ze dan voerdeeg. Leg het voerdeeg direct op de toplatten boven de wintertros. Met deze noodmaatregel voorkom je dat het volk verhongerd als er een koude periode komt.

Varroalades van bijenvolk 2 en 3

Varroalade van bijenkast 2

Varroalade van bijenkast 3

Bij de tweede en derde foto (Bijenkast 2 en 3) zie je zes duidelijke straatjes van roodbruin wasmul. Met zes straatjes wasmul weet je dat het sterke volken zijn. De straatjes zijn de projectie van de wintertros op de varroalade. Op de varroalade van bijenvolk 2 zie je duidelijk de ronde vorm van de wintertros. Zo zie ik het graag 😉

De roodbruine kleur van de wasmul duidt op was oude bebroede raten. Het papier van kast 3 is behoorlijk nat. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de kast niet regendicht en sijpelt regenwater naar beneden. Het kan ook komen door condensvorming in de kast. Als bijenvolken aan het eind van de winter weer gaan broeden ontstaat er veel waterdamp. De verzadigde lucht condenseert op de koude binnenwanden van de bijenkast en sijpelt naar beneden.

Wat kan je nog meer op de varroalade aflezen? Laat een reactie achter, vind ik leuk!