Oxaalzuur gebruiken? Vier feiten over de risico`s die imkers lopen bij het gebruik van oxaalzuur waardoor hun bijen dood kunnen gaan
14 september 2017 

Oxaalzuur gebruiken? Vier feiten over de risico`s die imkers lopen bij het gebruik van oxaalzuur waardoor hun bijen dood kunnen gaan

Wil je oxaalzuur gebruiken om varroamijten te bestrijden? Oxaalzuur is zeer effectief tegen varroamijten, maar ben jij je bewust van de risico’s die jij en je bijen lopen? Lees in dit artikel wat de risico’s zijn van oxaalzuur en ontdek hoe jij veelgemaakte fouten kan voorkomen.

1. Oxaalzuur is van technische kwaliteit

Alle oxaalzuur die verkocht wordt in imkerwinkels en verfspeciaalzaken in Nederland en België zijn oxaalzuurdihydraat kristallen. Dit is oxaalzuur van technische kwaliteit. Aan oxaalzuur van technische kwaliteit worden minder strenge eisen gesteld dan aan farmaceutische kwaliteit. Oxaalzuur van technische kwaliteit wordt gebruikt in huishoudproducten, anti-roestmiddelen of om het weer uit hout te verwijderen. Voor huishoudelijke toepassingen is technische kwaliteit voldoende.

Voor gebruik als varroabestrijdingsmiddel op gezonde bijen is alleen zuivere farmaceutische kwaliteit oxaalzuur geschikt.

2. Oxaalzuur heeft ernstige gezondheidsrisico’s

Als je oxaalzuurkristallen koopt moet je zelf een oxaalzuuroplossing maken. Daarbij kan je in aanraking komen met oxaalzuurkristallen. Door contact met oxaalzuurkristallen breng je jezelf in gevaar. Het irriteert je luchtwegen (branderig gevoel in je keel, hoesten) en kan leiden tot longschade. Oxaalzuur bindt zich in je lichaam met calcium en vormt oxalaten die je nieren beschadigen.

Een klein beetje oxaalzuur veroorzaakt al ernstig oogletsel (rode en waterige ogen), kan je hoornvlies beschadigen en zelfs blindheid veroorzaken.

Herhaalde blootstelling beschadigt je huid en veroorzaakt ontstekingen of brandblaren.

Oxaalzuur is schadelijk bij aanraking met de huid en bij opname door de mond.

3. Oxaalzuurkristallen nauwkeurig afwegen met een keukenweegschaal is onmogelijk

Als je zelf een oxaalzuuroplossing maakt is het belangrijk dat je de juiste concentratie maakt (3,5%). Is de oplossing te sterk, dan gaan je bijen dood. Is de oplossing te zwak, dan is het niet effectief tegen varroamijten. Nauwkeurig afwegen van oxaalzuurkristallen op een keukenweegschaal is onmogelijk, daarvoor heb je een laboratoriumweegschaal nodig met een minimale afwijking. Naast het gevaar dat je in contact kan komen met oxaalzuurkristalen, is niet-nauwkeurig kunnen afwegen een groot gezondheidsrisico voor je bijen.

4. Oxaalzuurkristallen zijn niet toegelaten om varroamijten te bestrijden

Oxaalzuurkristallen kopen is niet verboden, maar het gebruiken als varroabestrijdingsmiddel is niet toegelaten in Nederland en België.

Laat je niets wijsmaken, het gebruik van oxaalzuurkristallen tegen varroamijten is niet toegelaten en wordt ook niet gedoogd.

Ben jij je bewust van de risico’s dat:

x oxaalzuurkristallen niet zijn toegestaan als varroabestrijdingsmiddel?

oxaalzuur ernstige gezondheidsrisico’s voor de imker met zich mee brengen?

nauwkeurig afwegen van oxaalzuurkristallen op een keukenweegschaal onmogelijk is?

x oxaalzuur van technische kwaliteit niet zuiver is en daarom ongeschikt om bijenvolken te behandelen?

Wil je toch oxaalzuurkristallen kopen en gebruiken?

Geef je om je bijen en ben je zuining op je eigen gezondheid? Gebruik dan oxaalzuur van farmaceutische kwaliteit. Bij voorkeur de kant en klare oxaalzuuroplossing die is veilig in gebruik en toegelaten als varroabestrijdingsmiddel.

De bijenexperts van WUR adviseren kant en klare oxaalzuuroplossingen te gebruiken.

gebruik een kant en klare oxaalzuuroplossing

De WUR adviseert  een kant en klare oxaalzuuroplossing te gebruiken (Bron: Brochure Effectieve bestrijding van varroa)

Omdat ik de gezondheid van mijn bijen en mijn eigen gezondheid enorm belangrijk vind en ik geen onnodige risico’s wil lopen, gebruik ik Oxuvar. Voor nog geen 1 euro per bijenvolk per jaar voorkom je wintersterfte door varroamijten en heb je het gebruiksgemak en veiligheid van een toegelaten varroabestrijdingsmiddel.

Het gebruik van Oxuvar is toegestaan in de biologische imkerij. Oxuvar past bij een natuurlijke manier van bijenhouden zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

Ik gebruik zelf Oxuvar nu 10+ seizoenen, het is het beste middel dat te koop is.

Oxaalzuur kopen

Oxuvar is een kant en klare oxaalzuuroplossing.

Voordelen van Oxuvar kant en klare oxaalzuuroplossing

Alle voordelen van Oxuvar op een rij:

+ Oxuvar is een geregistreed varroabestrijdingsmiddel en daarom betrouwbaar

+ Oxuvar is toegestaan in de biologische imkerij

+ Zeer effectief (>95%) tegen varroamijten

+ Enige toegelaten oxaalzuurbehandeling in Nederland en België

+ Veilig voor imker. Geen geknoei met afwegen van oxaalzuurkristallen

+ Veilig voor bijen. Bij gebruik volgens de gebruiksaanwijzing is overdosering onmogelijk

Ik heb eerder 3 artikelen geschreven met tips over het gebruik van Oxuvar

  1. Oxaalzuurbehandeling met Oxuvar voor de bestrijding van varroamijten.
  2. Oxaalzuur sproeien met Oxuvar: de oxaalzuur sproeimethode voor zwermen.
  3. Oxuvar handleiding met praktische video.

Heel veel succes!

PS Oxuvar bestellen? klik hier >>

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Willem Pennings
Door

Willem Pennings

op 24 Sep 2017

Dag Jeroen, je schrijft dat oxaalzuur niet is toegelaten als varroabestrijdingsmiddel. Even verderop dat de kant en klare oxaalzuuroplossing toegelaten is. Dat is tegenstrijdig. Bovendien gaat het bij toelating toch niet om de oplossing maar om de werkzame stof. Hoe zit het nu werkelijk? met vriendelijke groet, Willem Pennings

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 25 Sep 2017

Hoi Willem, bedankt voor je reactie. Het is in Nederland niet toegestaan om diergeneesmiddelen te bereiden of toe te passen op of in een dier, als er geen toelating voor is verstrekt. Alles wat onder de definitie van een diergeneesmiddel valt, moet dus een toelating hebben als je het wil gebruiken. Bureau Diergeneesmiddelen coördineert de aanvragen voor toelatingen voor diergeneesmiddelen en zet beoordelingen uit bij experts en deskundige instituten. Bij de beoordeling van diergeneesmiddelen staan de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het middel centraal. Oxaalzuur is geen middel, maar een werkzame stof. Oxuvar is het enige middel dat in Nederland is toegelaten met als werkzame stof oxaalzuur. Je kan het vergelijken met de werkzame stof thymol. Alleen de middelen Apiguard en Thymovar met de werkzame stof thymol zijn toegelaten voor het bestrijden van varroamijten.

marnix
Door

marnix

op 25 Sep 2017

hello jeroen als u suiker bij oxuvar aanbrencht kan u dat dan nog bewaren of moet alles in een keer gebruikt worden

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 25 Sep 2017

Hoi Marnix, goede vraag. Eenmaal aangemaakt met suiker (voor de oxaalzuur druppelmethode) moet je de oplossing zo snel mogelijk gebruiken. Als je de oplossing met water aan hebt gemaakt (voor de oxaalzuur sproeimethode) kan je de aangemaakte oplossing drie jaar bewaren. Succes!

Willem ter Haar
Door

Willem ter Haar

op 06 Dec 2017

Hoi Jeroen, Is het Oxaalzuurdihydraat bijvoorbeeld CAS Number: 6153-56-6 dat bijvoorbeeld Sigma-Aldrich verkoopt voor laboratorium gebruik een geschikte oxaalzuur? Of is dit weer te schoon.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 08 Dec 2017

Hoi Willem, Sigma-Aldrich claimt een zuiverheidsgraad groter of gelijk aan 99%, maar de risico's van het hanteren van oxaalzuurkristallen en niet nauwkeurig kunnen wegen blijven. Ik adviseer daarom Oxuvar te gebruiken.

Willem ter Haar
Door

Willem ter Haar

op 10 Dec 2017

Gelukkig heb ik toegang tot materiaal om zeer nauwkeurig te wegen. En een zuurkast. Ik werk op een lab. Dus dat is geen probleem.

Elsje
Door

Elsje

op 28 Nov 2018

Hoi Jeroen, ik heb twee kasten en heb nogal wat varoamijt. Maar zoeen potje is voor veel meer kasten. Hoelang kan ik het klaargemaakt me suiker dan bewaren?

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 29 Nov 2018

Hoi Elsje, als je met Oxuvar een suikeroplossing maakt, pas je deze direct toe. Bewaren is niet mogelijk. Als je het potje niet in een keer gebuikt raad ik je aan een deel van de oplossing aan te maken met suiker. Als je twee bijenvolken wil behandelen heb je ongeveer 80 ml oxuvar nodig. Maar hoeveel gram suiker moet daar je dan bij doen? De mengverhouding is 1:1. Wil je 80 ml Oxuvar gebruiken, dan voeg je daar 80 gram kristalsuiker aan toe. Je krijgt dan een oxaalzuuroplossing van 3,5%. Klik hier voor de https://bijenclub.com/imker-kennisbank/gebruiksaanwijzingen/oxuvar/" rel="noopener" target="_blank">gebruiksaanwijzing van Oxuvar met een praktische video.

Reactie plaatsen