Page content

Waarom zwermen bijen?

Waarom zwermen bijen?

Zwermen is de natuurlijke manier waarop een bijenvolk zich opsplitst in meerdere volken. Een bijenvolk zal rond de maanden mei/juni gaan zwermen. Dit gebeurt wanneer een woning voor een bijenvolk te klein wordt.

Er wordt een nieuwe koningin gemaakt. De oude koningin legt een bevrucht eitje in een kokervormige cel. Deze cel wordt de koninginnecel genoemd. Deze cellen zijn verticaal opgesteld en worden ook wel koninginnedoppen, zwermcellen of moerdoppen genoemd. De larve wordt gevoed met koninginnengelei, een speciale brei waardoor de larve uitgroeit tot een echte koningin. De geboorte is na 12 dagen.

Een paar uur voor de geboorte vertrekt de oude koningin. Zij neemt de helft van het volk mee. Dit heet de voorzwerm. Als er meerdere koninginnen geboren worden verlaten ook zij met een groep bijen de kast, deze worden nazwermen genoemd. Als de overgebleven groep bijen te klein wordt, stopt het zwermen. Er blijft 1 koningin over, de overigen worden gedood.

Elke zwerm zal een nieuw onderkomen zoeken. Dit onderkomen zal gevonden worden door één van de verkenners. De overige bijen klonteren, in afwachting daarvan, samen op een tijdelijke plek tot een tros. Het zoeken van een nieuw onderkomen kan enkele dagen duren. Voordat een zwerm vertrekt zuigen alle bijen zich helemaal vol met honing en wordt er stuifmeel meegenomen, als voedselvoorraad voor de komende dagen en om het nieuwe nest op te starten.

    Comment Section

    0 reacties op “Waarom zwermen bijen?

    Plaats een reactie


    *