Page content

Mag ik bijen houden in mijn tuin?

Mag ik bijen houden in mijn tuin?

Ja, dat mag, maar het is zeer raadzaam om hier weloverwogen keuzes in te maken. Een bijenvolk kan onvoorspelbaar zijn en kan overlast bezorgen in de nabije omgeving. Buren kunnen bijen als gevaarlijk ervaren voor hun spelende kinderen of huisdieren. Mensen die een zwembad hebben kunnen bijen als overlast ervaren. Mensen vinden het niet prettig als bijen gaan zwermen of (erger nog) prikken. Het is zeker aan te raden om de buren van te voren goed te informeren.

Er zijn mogelijkheden om de overlast tot het minimum te beperken. De locatie van de kast en een juiste keuze van het bijenras zijn voorbeelden hiervan. Een heg plaatsen op de tuingrens is ook een mogelijkheid. De bijen moeten dan omhoog vliegen wat het positieve gevolg heeft dat de buren minder overlast van de beestjes zullen ervaren.

Er zijn gemeentes die verordeningen hebben over het houden van bijen. Die stellen dat het verboden is om bijen te houden binnen een straal van 30 meter van woningen, gebouwen waar overdag mensen verblijven en de openbare weg. Indien er voldoende beschermingsmaatregelen genomen zijn, door middel van een afscheiding van twee meter hoog, of de omliggende gebouwen zijn eigendom van de bijenhouder, is dit wel toegestaan.

  Comment Section

  5 reacties op “Mag ik bijen houden in mijn tuin?


  Door ill op 25 juni 2018

  Goede raad Jeroen. Kitty, knuffelbijen bestaan niet. Dat is verkooppraat.


  Door ilona op 17 juni 2018

  ik heb een bijennest in mijn tuin onder in de vlonder .ik wil er af.maar mij man vind dat zielig wat moet ik doen


  Door Kitty op 13 juni 2018

  hoe zit het met betrekking tot bovenstaande regels dan met de website van knuffelbijen waar je zo makkelijk en gezellig een groepje bijen kunt kopen? is dat nu wel of niet aan te raden?


  Door Jeroen Vorstman op 13 juni 2018

  Beste Kitty, bedankt voor je reactie. Honingbijen zijn geen knuffelbijen. Als dat wel je intentie is om te starten met bijen, dan raad ik het sterk af.


  Door David op 17 augustus 2018

  Knuffelbijen zoals ze door de verkopende site genoemd worden zijn zogenoemde solitaire bijen. Je koopt dus geen volk en ook houdt je geen bijen maar je zorgt voor een plekje waar deze solitaire bij zijn eitje kan leggen als je geluk hebt. Als je pech hebt dan vinden alle bijen een plekje buiten jouw tuin en ben je ze dus kwijt. Je ondersteunt de natuur hiermee maar je houdt geen bijenvolk.

  Plaats een reactie


  *