Bijenplant springbalsemien of reuzenbalsemien voortaan ongewenst in de EU
De springbalsemien of reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) is voortaan ongewenst in de hele EU. De Europese Commissie heeft twaalf dier- en plantensoorten toegevoegd aan de Unielijst. Op deze zwarte lijst staan soorten die niet uit Europa komen en die de oorspronkelijke flora en fauna verdringen of economische schade veroorzaken. Naast de muskusrat (Ondatra zibethicus) en alligatorkruid (Alternanthera philoxeroides) prijkt nu ook de springbalsemien op de lijst van ongewenste vreemdelingen. Alle lidstaten moeten maatregelen nemen om de verspreiding van deze planten- en diersoorten in Europa te voorkomen. Zo mogen ze niet worden ingevoerd, gehouden, verkocht, vervoerd, gereproduceerd of in de natuur vrijgelaten.
Effect van springbalsemien
De springbalsemien groeit op oevers en produceert grote hoeveelheden zaad die in het voorjaar kiemen. De plant groeit snel en vormt hoge, dichte, sterk vertakte bestanden. De soort concurreert met inheemse plantensoorten om ruimte, licht en voedingsstoffen. Als een oever slechts begroeid is met reuzenbalsemien blijft na het afsterven in de winter een kale oever over en is de kans op erosie groot.
Groeiplaats
Springbalsemien groeit op zonnige tot licht beschaduwde, open plaatsen op vochtige tot natte, voedselrijke grond. Als eenjarige heeft het elk jaar open plekken of verstoringen nodig om te kunnen kiemen. In Nederland komt de plant vooral voor in het stedelijk gebied en het rivierengebied. Jaarlijks trekken veel imkers naar de Biesbosch om te profiteren van deze drachtplant.
Introductieroute naar Europa
Reuzenbalsemien komt oorspronkelijk uit het westelijk deel van de Himalaya en is in Europa ingevoerd als sierplant (armeluis-orchidee) en verwilderd. Verspreiding vindt plaats doordat de zaden wegschieten bij aanraken. Vandaar de Nederlandse naam springbalsemien.
Voedselplant voor honingbijen en hommels
Sommige imkers zaaien springbalsemien uit omdat de planten veel nectar produceren in een periode dat er weinig andere drachtplanten bloeien. Nu de reuzenbalsemien op de Unielijst staat, is dit niet meer toegestaan. Het is natuurlijk goed om voor de bijen te denken aan dracht, maar het feit dat aan oevers andere platen verdrongen worden en daardoor in de winter erosie veroorzaakt, is een goed argument tegen actieve verspreiding. Ikzelf had springbalsemien in de tuin langs de slootkant staan, maar heb ze verwijderd.
Ik ben benieuwd naar wat jij ervan vindt. Zet het even in de reacties hieronder, dat vind ik leuk om te lezen.