Wasmuldiagnose: meet de polsslag van een bijenvolk
23 juni 2017 

Wasmuldiagnose: meet de polsslag van een bijenvolk

Met de wasmuldiagnose van de varroalade krijg je informatie zonder dat je het bijenvolk hoeft te openen. Op de lade vind je allerlei zaken die vanuit het nest naar beneden vallen. Wasmuldiagnose is daarom een goede manier om meer te weten te komen van wat er in een bijenvolk speelt. Naast waarnemingen aan het vlieggat is wasmuldiagnose een belangrijke bron van informatie. Je meet als het ware de polsslag van een bijenvolk.

Stuifmeelklompjes

Het valt mij op hoeveel stuifmeelklompjes bijen laten vallen. Aan de kleur van de stuifmeelklompjes kan je zien op welke bloemen je bijen vliegen. Als je nu (in juni) veel grijsgroene klompjes op de lade ziet liggen. Dan is dat een teken dat je bijen op de braam vliegen. De braam staat nu vol in bloei. Bramen geven niet alleen waardevol stuifmeel, maar zijn ook een goede bron van nectar.

Wasplaatjes

Op de lade van een van mijn Warré kasten vind ik ook allemaal doorschijnende schilfertjes. Dat zijn wasplaatjes die de jonge bijen “uitzweten” als ze raten aan het bouwen zijn. Als je wasplaatjes op de lade vind dan is het bijenvolk raten aan het bouwen! Een goed teken want dat betekend dat het volk groeit. Door raten te bouwen komen er meer cellen waarin de koningin haar eitjes kan leggen en er komt meer ruimte voor honingopslag.

Door wasmuldiagnose kan je bouwactiviteit vaststellen omdat tijdens het bouwen wasplaatjes naar beneden vallen.

Meten is weten

Naast stuifmeelkorrels en wasplaatjes kan je nog veel meer op de lade vinden zoals varroamijten. Door het tellen van varroamijten krijg je inzicht in de varroabesmetting van een bijenvolk, maar je kan hier niet blind op vertrouwen zoals blijkt uit deze anekdote van Tjeerd:

“Een lade met 100 dode mijten erop, netjes in een raster en dus goed terug te vinden, onder een bijenvolk gelegd. Twee dagen later: nul mijten op de lade, maar wel een paar mieren op zoek naar mijten.”

Meten is….. Wil je mijten tellen op de lade, maar vindt je weinig tot niks dan zijn er waarschijnlijk mieren (en misschien ook nog oorwurmen) die op de lade een gedekte tafel vinden 😉

Doe ook de wasmuldiagnose

Wasmuldiagnose is leuk om te doen en je krijgt een beeld van de activiteiten van je bijenvolken zonder ze te storen.

Ik ben benieuwd naar wat jij op de lade gevonden hebt. Zet het even in de reacties, dat vind ik leuk om te lezen.

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Nelleke Schuurman
Door

Nelleke Schuurman

op 14 Dec 2021

Dag Jeroen, Ik heb twee kasten, de schuiflade van de ene kast bevat veel lichter mul dan de andere. Dat is meer bruin. Wat kan dit verschil verklaren? Verder veel varroa, dus ik ga zeker oxalen. Groet, Nelleke Schuurman

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 17 Dec 2021

Hej Nelleke, donker bruin wasmul duidt op oude raat, licht wasmul op jonge raat. Succes met behandelen! Hartelijke groet, Jeroen

Reactie plaatsen