Amerikaans vuilbroed uitbraak: besmettelijke ziekte bij bijen in Drenthe vastgesteld
14 juni 2017 

Amerikaans vuilbroed uitbraak: besmettelijke ziekte bij bijen in Drenthe vastgesteld

Vrijdag 9 juni 2017 is Amerikaans vuilbroed (AVB) vastgesteld bij bijenvolken van een imker in de gemeenten Emmen en Borger-Odoorn (Drenthe). Amerikaans vuilbroed is een aangifteplichtige bijenziekte. Vuilbroed wordt veroorzaakt door de bacterie Paenibacillus larvae. De sporen van deze bacterie zijn goed bestand tegen hitte en uitdroging, daardoor kan de bacterie erg lang overleven. Je moet strikte hygiënemaatregelen treffen om verdere verspreiding van Amerikaans vuilbroed tegen te gaan.

Update: Op 20 september 2017 is in Gasselternijveenschemond (provincie Drenthe) is onder bijen weer een uitbraak van Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Amerikaans vuilbroed is een besmettelijke bijenziekte en daarom zijn de bijenvolken geruimd. Om verdere verspreiding te voorkomen, is een vervoersverbod voor bijen van drie kilometer ingesteld. Het vervoersverbod is op 20 september ingegaan en duurt ten minste 30 dagen.
Klik hier voor de kaart Vervoersbeperkingsgebied Gasselternijveenschemond.

Update: Op 24 juli 2017 is opnieuw Amerikaans vuilbroed bij bijen in Drenthe vastgesteld in het 3-kilometergebied rond de eerdere uitbraak op 9 juni. Om verdere verspreiding te voorkomen, heeft het ministerie van Economische Zaken een nieuw vervoersverbod van drie kilometer ingesteld, dat zojuist is ingegaan en tenminste 30 dagen duurt. De NVWA houdt toezicht op het vervoersverbod en controleert de bijenvolken die in dat gebied worden gehouden.

Amerikaans vuilbroed herkennen

Amerikaans vuilbroed is een broedziekte van de larven van de honingbij. Uiteindelijk sterven de larven in hun cel. Het broednest krijgt daardoor een karakteristiek beeld van een raat met veel lege cellen: hagelschot (het is alsof de raat getroffen is door een schot hagel). Gesloten cellen hebben ingedeukte en geperforeerde celdeksels. In de cellen met ingedeukte celdeksels zit een plakkerige massa en er komt een lijmachtige geur vrij. Om meer zekerheid te krijgen of het gaat om deze broedziekte, kan je verdachte cellen aanprikken met een lucifer. Wanneer er met de lucifer bruingele slijmdraden uit de cellen getrokken worden is een besmetting met Amerikaans vuilbroed zeer waarschijnlijk. Bacteriologisch onderzoek kan je vermoeden bevestigen. Er is ook een speciale testkit om AVB aan te tonen.

Amerikaans vuilbroed (foto Bijen@Wur).

Vervoersverbod voor bijen

De besmette bijenvolken in Drenthe zijn gedood en vernietigd. In een gebied met een straal van 3 km rond de besmette volken is een vervoersverbod ingesteld. Het vervoersverbod voor bijen geldt tenminste 30 dagen. Het vervoersverbod voor bijen moet verdere verspreiding van de ziekte voorkomen. Alle bijenvolken in dit gebied worden geïnventariseerd en onderzocht op tekenen van besmetting. Het gebied waarin het vervoersverbod voor bijen geldt is met blauwe borden met “vrachtwagen en handje” afgezet. Om aan te geven dat het om een vervoersverbod voor bijen gaat en het vervoersverbod niet geldt voor andere diersoorten, zijn de blauwe borden voorzien van een plaatje van een bijenkorf.

Bordje vervoersverbod Amerikaans vuilbroed.

Bijengezondheidscoördinator

Het doden en afvoeren van de bijenvolken, het inventariseren van de bijenvolken en het controleren van de bijenvolken wordt gedaan door de bijengezondheidscoördinator van de lokale imkervereniging. Dertig dagen na de besmetting worden alle bijenvolken in het gebied opnieuw gecontroleerd. Wanneer na 30 dagen geen Amerikaans vuilbroed wordt gevonden, wordt het vervoersverbod opgeheven.

Bron: Nieuwsbericht van de Rijksoverheid: Besmettelijke ziekte bij bijen in Drenthe vastgesteld.

Herken je symptomen van Amerikaans vuilbroed? Neem dan direct contact op met het meldpunt bijenziekten (tel. 0317 48 12 79, E-mail: bijen@wur.nl).

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Reactie plaatsen